Izaberite stranicu

Свечани програм посвећен Дану општине Херцег Нови заокружен је великим хуманитарним коцертом у дворани “Парк” под називом „У част предака за будућност потомака“, који су организовали Православно спортско удружење “Свети Срб и ја” и Крфско друштво српско-грчког пријатељства, уз подршку Општине Херцег Нови.

Приход од продаје карата намјењен је за изградњу дјечјег и омладинског кампа који је удружење “Свети Срб и ја” започело недалеко од Лефкима на Крфу.

Препуна сцена дворане “Парк” било је мјесто на којем су се испреплетали прошлост, садашњост и будућност, а уз културно умјетнички дио програма, публика је имала прилике да чује и историјске чињенице везане за догађаје из Првог свјетског рата.

Како је на почетку програма поручио игуман манастира Савина, о. Макарије, доласком грчких умјетника и наступом пред херцегновском публиком, оживљени су успомене на све оно што је српски народ преживео на Крфу, када је изгледало као да је све изгубљено, али Бог је народ васкрсао из пепела.

– Ова браћа, који су дошли, они су свједоци да је жив наш народ и да ће остати да живи док год је везан и у срцу носи живог бога. Овај хуманитарни концерт је доказ свега тога да, прије свега, овај град има велико срце и љубав за све оно што је вриједно и од суштег значаја за опстанак нашег народа – казао је о. Макарије.

За крај прославе у част града, како је казао предсједник Општине Стеван Катић, није случајно изабран овај велики концерт.

– Заиста ми је посебна част и велико задовољство што се у Херцег Новом, граду који његује сјећања, посебно када је у питању Први свјетски рат и свега што је прошао баш српски народ, да можемо, макар скромно, да помогнемо да се, кроз организацију хуманитарног концерта, обезбједе додатна средства за изградњу тог објекта на Крфу – поручио је он.

У име Крфског друштва српско-грчког пријатељства, публику је поздравио домаћин кампа Костас Андриотис, који је истакао да су се историје два народа укрстиле прије 107 година, када је на Крфу боравила и Дринска дивизија.

– Итекако нам је стало до изградње овог кампа за дјецу, која већ 10 година долазе. Драго нам је што смо саставни дио нове српске историје. То је оно што покушавамо да пренесемо нашим новим нараштајима. Желимо да покажемо да будућност не може да постоји без прошлости – навео је Андриотис.

Ђакон Владимир Радовић уручио је награду Милици Радуловић, која је прије двије године побиједила на литерарном конкурсу удружења “Свети Срб и ја”. Наиме, она је освојила путовање на Крф, али до тога није дошло.

Иако најављен, на концерту није наступио Крфски симфонијски оркестар, јер су неки од чланова из здравствених разлога били спријечени да дођу у Херцег Нови.

У програму су учествовали мјешовити хор Умјетничког друштва Агиос Матеос „Михалис Каподистријас“, затим солисти Марија Мавромати, Дора Колици, Анастасија Келфотију и Христос Каподистријас. Из Херцег Новог учествовали су хор „Свети Сава“, КУД „Илија Кишић“ из Зеленике и пјевачка група „Преподобна Касија Костантинопољска” и солиста Милош Богдановић.

Извор: РТХН

Pin It on Pinterest

Share This