Izaberite stranicu

У недељу, 01. октобра 2023. године, у будимпештанском Текелијануму отворена је манифестација Српски дани, чиме је званично започео месец српске културе у Мађарској.

Његово преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан пре почетка програма састао се у Текелијануму са председником Републике Српске Милорадом Додиком, а затим и са министром Ђорђем Милићевићем, задуженим за координацију мера и активности са дијаспором.

Свечани програм отпочео је интонирањем химни Мађарске и Србије, а затим је октет Богословије Светог Саве из Београда извео химну Републике Српске.

Сабранима се најпре обратио Преосвећени Владика Лукијан који је посебно захвалио председнику Додику и министру Милићевићу на подршци коју матичне земље Србија и Република Српска пружају Епархији будимској и српској заједници у Мађарској. Владика је нагласио да је циљ ове манифестацијом да се српска култура у Мађарској врати на место које јој и припада.

У оквиру културно-уметничког програма наступили су Михаило Стевановић, гуслар из Школе гусала Сандић из Бијељине, женска вокална група КУД-а Табан, октет Богословије Светог Саве из Београда, драмска уметница Вјера Мујовић у улози Кнегиње Љубице као и музичка група Вигад.

Окупљенима се у име Владе Републике Србије обратио министар Ђорђе Милићевић, који је пренео подршку Владе Србије нашем народу у Мађарској и изразио задовољство јер учествује у програму који окупља Србе и промовише српску културу на најбољи могући начин.

Председник Републике Српске Милорад Додик захвалио је Преосвећенем Епископу Лукијану на благослову да се установи манифестација „Српски дани“. Председник Додик је говорио о положају Републике Српске, али и о напорима да се очува Српска и национални идентитет нашег народа где год се налазио, нарочито у временима каква су данашња – нимало наклоњена Србима. Председник Додик је нагласио значај ширења истине о Србима кроз неговање културе и традиције, а посебно у земљи каква је Мађарска на чему је посебно захвалан премијеру Орбану.

На самом крају обраћања, председник Додик је званично прогласио манифестацију Српски дани отвореном.

Свечаном отварању месеца српске културе присуствовали су још и Жељко Будимир, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске, Њ.Е.  Биљана Гутић-Бјелица, амбасадор БиХ у Мађарској, Њ.Е. Александар Лончаревић, отправник послова Амбасаде Републике Србије, потпуковник Предраг Зељковић, војни аташе, Светлана Станковић, конзул у Амбасади Србије, представници Самоуправе Срба у Мађарској, као и многобројни посетиоци.

У наставку вечери, у Галерији Круг је отворена је изложба о Вилхелмини Мини Караџић аутора Светлане Матић из Беча.

Манифестација Српски дани – месец српске културе у Мађарској, одржава се са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимског г. Лукијана у организацији Епархије будимске док су покровитељи  Кабинет Предсједника Републике Српске и Министарство културе Републике Србије, а партнери: Амбасада Републике Србије, Њ.Е. Биљана Гутић-Бјелица, Самоуправа Срба у Мађарској, Љубомир Алексов, српски посланик у мађарском Парламенту, Српско позориште у Мађарској, Удружење уметника Круг, Удружење Уметност без граница.

Фото: Иван Јакшић

Извор: Епархија будимска

Pin It on Pinterest

Share This