Select Page

Нови, 315, број Светигоре − образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске, који је из штампе изашао на Крстовдан, нуди својим читаоцима разноврстан, користан, занимљив и информативан садржај. У вези са празником публикована је „Беседа у прву недељу по Крстовдану“ архимандрита Јована Радосављевића, као и бесједа Светог Јована Шангајског „Воздвижење Крста Господњег“. Прије ових, на првим страницама налази се прошлогодишња бесједа на Усјековање главе Светог Јована Крститеља митрополитa црногорско-приморског г. Јоаникија „Смирење происходи из највећег богопознања“. Смирење у својој мученичкој смрти, подобној Светом Јовану, свједоче Свети новомученици јасеновачки, чији је празник недавно прослављен, о чему говори репортажа  „Јасеновац – највећи антиминс на свијету“.

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић изводима из бесједа на недјељним литургијама „Литургија и цивилизација себичности“ поручује да је „основна, прва и најважнија литургијска порука и поука људима Љубав. Љубав, Заједница, Други“. Јасну поруку љубави и заједнице преноси и насловна страна овог броја, фотографија снимљена на Цетињу на ХХII Православнoм дјечијем сабору Црне Горе под називом „Ћирилицом пишем – православљем дишем“.

Проф. Веселин Матовић подсјећа да „није Устав свето писмо“ и да је процес потискивања српског језичког идентитета попримио културоцидне размјере.

Јереј Огњен Фемић пише о чуду исцјељења, а Раде Булајић о „Песми над песмама” као старозавјетном свједочанству љубави мушкарца и жене.

Др Милена Мартиновић дијели са Светигориним читаоцима своја истраживања везана за службе, каноне и похвале српским светитељима у рукописима манастира и цркава Митрополије црногорско-приморске.

Мр Александар Вујовић отварајући капију српске средњовјековне престонице, упознаје Светигорине читаоце са манастиром Светих Сергија и Вакха на Бојани код Скадра.

Др Будимир Алексић износи приказ књиге младог научника мр Рада Булајића ,,Свети краљ Милутин (1282–1321) и манастир Грачаница“.

На самом крају су редовне рубрике Архив и Љетопис, из којег се издвојила репортажа о  X Тргу од ћирилице у Херцег Новом.

Светигора је странице свог поменика дописала именима тета Пољке, игуманије Теоктисте, која је била „украс православне Ђаковице“ и Драшка Магделинића, честитог хришћанина и незаборавног Србина.

Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This