Izaberite stranicu

У цркви Светог архангела Михаила у Старом гераду у Херцег Новом синоћ је служен помен пострадалима у Бањској на Косову и Метохији.

Служили су архијерејски намјесник херцегновски протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, парох херцегновски Зоран Миљанић и протојереј Михаило Баћковић, секретар Епископа будимљанско-никшићког г. Методија, уз молитвено учешће великог броја вјерника из Херцег Новог.

Од монента када је Господ разапет на крсту до данашњег дана сваки човјек појединац и сваки народ има свој крст који треба да носи, који му је Господ додијеио, рекао је у пастирској бесједи о. Обрен Јовановић.

“Ми хришћани православни знамо да је крст, колико год да је тежак и страдалан, символ побједе и да након смрти бива васкрсење. Управо размишљајући ових дана о овој несрећи која је задесила наш српски народ у цјелости, а поготово онај најбољи дио српског народа који живи на Косову и Метохији, који својим животима свједоче ту нашу крсно-васкрсну вјеру, ево, и њих тројица, које вечерас поменусмо, страдали су бранећи своје огњиште, своју земљу”, рекао је он.

Рекао је да ови млади момци нијесу отишли да освајају туђу земљу, нису погинули у освајачком рату.

“Него су просто погинули на прагу својих домова које су зидали њихови ђедови и прађедови; па све уназад до светих Немањића. То су вјекови и вјекови постојања српског народа на Косову и Метохији. Зато је ова рана тешка и велика, јер шо каже наш народ – не нашла те ненадња. Е управо нас је нашла та ненадња. Иако знамо да је Косово и Метохија мјесто страшног постојања”, рекао је отац Обрен Јовановић.

Радосав Рајо Војиновић

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This