Izaberite stranicu

ЈУ Културни центар „Никола Ђурковић“ Котор, Градска библиотека и читаоница у петак, 29. септембра у Мултимедијалној сали Културног центра са почетком у 19 часова организују вече посвећено редитељу Здравку Велимировићу.

Током вечери биће промовисана и књига „Одложено за сјутра“ која представља збирку текстова, писама и неколико сценарија пронађених у богатој заоставштини Здравка Велимировића.

Материјал за књигу припремила је његова супруга Ранка Велимировић, а књига је објављена ове године у Подгорици у издању Књижевне задруге Српског народног вијећа Црне Горе.

У програму учествују: Душан Давидовић, Горан Велимировић и Младен Велимировић. Модераторка програма је Марија Старчевић.

Здравко Велимировић је почасни члан Српског пјевачког друштва “Јединство” (1839) Котор.

***

Академик Здравко Велимировић рођен је на Цетињу 1930. године. Гимназију завршава у Котору, а филмску и позоришну режију на Академији за позориште, фим, радио и телевизију у Београду 1954. године и филмску режију на Високој филмској школи у Паризу 1957. године.

Био је редовни професор филмске режије и декан на Факултету драмских уметности у Београду од 1985. до 1986. и ванредни професор на Универзитету у Монтреалу 1990. године.

Режирао је документарне, телевизијске и радио драме, као и осам играних филмова за шта је добио више од двадесет награда и признања.

Двоструки је добитник Тринаестојулске награде 1958. године за документарни филм „Зубља граховачка“ и 1968. године за филм „Лелејска гора.“

Његови филмови представљали су југословенску кинематографију на многим интернационалним филмским фестивалима.

Само о Котору урадио је шест документарних и краткометражних филмова промовишући свој завичај у Југославији и у свијету. Почасни је члан Српског пјевачког друштва “Јединство” (1839) Котор.

Преминуо је у Београду 2005. године.

Извор: Радио Котор

Pin It on Pinterest

Share This