Select Page

Хуманитарна организација „Срби за Србе“ прикупила је 33.950 евра за помоћ Народној кухињи на Косову и Метохији за опремање производног погона у Новом Брду. Препис 166. странице из најлепше српске ћириличне књиге 12. века, излицитиран је на хуманитарној аукцији за 3.400€.

На синоћној лицитацији донаторске вечери  Хуманитарне организација „Срби за Србе“ која се одржала у клубу „Ресет“ у Новом Саду, препис 166. странице из Мирослављевог јеванђеља излицитиран је за 3.400€. Поред странице лицитирала се кошаркашка лопта са потписима свих играча кошаркашке репрезентације Србије са Светског првенства у кошарци 2023. године коју је у понедељак директно из Маниле донео херој нације Алекса Аврамовић и сабрана дела Матије Бећковића са посебном персонализованом посветом. На аукцији је прикупљено укупно 11.725 евра.

Страницу је израдио калиграф Душан Мишић аутентично са истим материјалима са којима је израђено Мирослављево јеванђеље у 12. веку. Исписана је на ручно штављеној јарећој кожи-пергаменту, исписана је гушчијим пером, осликана је и позлаћена. Мастила и боје са којима је израђено ово дело се праве по средњовековним рецептурама. Док је сама украсна минијатура позлаћена златом од 24 карата.

Душан је дипломирао на Академији Српске православне цркве за уметност и консервацију 2017. Калиграфијом се бави још од 2009. године када је уписао средњу школу примењених уметности. До данас је добио 11 награда и признања за свој рад, од којих би издвојили три златне палете изборене у конкуренцији 32. земље и 18.000 радова. Члан је еминентног удружења уметника УЛУПУДС. Професор је на београдској Богословији, а своје радове израђује за потребе патријарха и многих владика СПЦ, Протоколе Скупштине Републике Србије. На његовој првој самосталној изложби након дипломирања на Академији Српске православне цркве, његов ментор, а наш највећи калиграф Светозар Пајић Дијак је отворио изложбу и том приликом рекао је једну јако битну реченицу која сведочи о нивоу Душановог рада: „Погледајте моје и његове радове, видећете да ме је надмашио, нека, нека…“

Циљ вечери био је прикупљање 30.000 евра донација за помоћ Народној кухињи на Косову и Метохији за опремање производног погона у Новом Брду. Захваљујући донацијама пре и током донаторске вечери прикупљено је више од 33.950 евра чиме је надмашен циљ донаторске вечери.

Д.М.

 Фото: Срби за Србе

 

Pin It on Pinterest

Share This