Izaberite stranicu

Када би Свето јеванђеље било сажето, стало би у двије ријечи по којима је и блаженопочивши Патријарх Павле остао упамћен, поручио је о. Обрен Јовановић, архијерејски намјесник херцегновски, благословећи хуманитарни концерт под називом „Будимо људи“, који је у организацији херцегновског огранка Фондације „Човјекољубље“, одржан  9. септембар у Дворани Парк.

– Управо је то „буди човјек“, односно у множини „будимо људи“. Није лако бити човјек, али ако се потруди, ако испуни оно што је Бог задао и због чега нас је призвао, онда је слатко, лијепо и благословено. Овај добротворни концерт подстиче нас на добро, на љубав, на оно што чини да будемо добри и честити, јер богољубље можемо слободно да повучемо знак једнакости, значи човјекољубље, јер онај који истински љуби Бога, истински људи и човјека и обратно. Ако само љубимо човјека или Бога на посебан начин, немамо и једну и другу љубав, онда нити смо богољубљиви, нити човјекољубиви – поручио је прота, преноси РТХН.

У програму су учествовали Тијана Вучетић, етно група „Симонида“, полазнице школе вјеронауке са Сушћепана Симеона и Сара Пантелић, херцегновска група „Преподобна Касија Константинопољска“ под управом Александре Миљанић, Милица Ристичевић, Мила и Јелена Церовић из Никшића, хорови „Свети Сава“ из Херцег Новог и „Хаџи Рувим“ из Ваљева.

Духовник хора „Хаџи Рувим“, свештеник при храму Покрова Пресвете Богородице из Ваљеву, Драган Станојевић прича да су у Херцег Нови дошли на позив оца Владана Пантелића, који је такође из овог града у Србији.

– У Ваљеву се доста бавимо хуманитарним радом и често помажемо људима. Иначе сам и свјештеник у болници. У болничком храму скупљамо помоћ за оне којима је потребна. Владанов позив нас је охрабрио и заиста смо били на неки начин почаствовани што смо могли да учествујемо на овако дивном догађају и са свим овим људима подијелимо радост дружења – казао је о. Драган.

Хор „Хаџи Рувим“ основан је 1993. године, при храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву. Наступали су у региону, али у Аустрији, Пољској, Словачкој.

– Трудимо се да радимо оно што је најважније за црквени хор, а то је да пјевамо на Светој литургији. Нема недеље или празника, да овај хор не учествује у богослужењу у Ваљеву. Дакле, одазивамо се на оно за шта смо и створени. Тренутни је диригент Милица Степановић Бабамилкић, а ја сам духовник хора од 2018. године – казао је Станојевић.

Позиву за учешће у хуманитраном концерту одазвале су се и сестре Церовић из Никшића, а Мила истиче да јој је била част и привилегија да буде дио овог хуманитарног догађаја.

– Циљ ове хуманитарне, предивне организације „Човјекољубље“ да се прикупи помоћ за оне којима је потребна, који су најугроженији и мислим да не постоји неко ко се бави овом врстом музике или ко поје и пјева у храму да се не би одазвао. Нисам очекивала да ће бити овако топло и весело. Знам да су Новљани увијек изузетни домаћини, али у овој мјери ме је изненадило – казала је она.

Захвалност учесницима програма и публици која је доласком подржала организаторе у намјери да помогну онима којима је помоћ неопходна, упутио је предсједник Фондације протојереј Владан Пантелић.

Уз сагласност Црквене општине топаљско-херцегновске и архјерејског намјесништва, уз благослов Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, „Човјекољубље“ у протекле двије године дјелује као добротворна фондација са циљем помагања онима који су слабијег материјалног статуса, у ту сврху биће упућен и новац са овог концерта.

Фото: РТХН

Pin It on Pinterest

Share This