Select Page

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник преноса моштију Светог Александра Невског, завјетну славу Васојевића Свету службу Божију у цркви Светог архангела Михаила – Васовој цркви на Ножици

Саслуживало му је свештенство Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке..

Након благосиљања славског колача Митрополит Јоаникије је у архипастирској бесједи Васојевићима честитао славу.

„Оно што треба увијек имати у виду када се сабирамо овдје на Ножици, у цркви војводе Васа да је наш народ послије Косовске битке схватио да је најважније да очува своју свету православну вјеру, јер је био поробљен од иновјерних народа., и да сачува велико наслеђе Немањића, блиставу културу коју је наш народ у вријеме краљевине и царевине створио. И не само да сачува, него и да унапреди. Ми смо показали да смо народ који умије и зна, и способан је да ствара и у најтежим временима, чак и у временима ропства“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Навео је примјер да су тако подигнуте велике и славне задужбине као што су манаститри Пива, Хопово. баш у доба турске владавине, сликане фреске и иконе као у доба Немањића.

„Погледајте само фреске и иконе у манастиру Морачи и Пиви, оне које су сликане у 17. вијеку, у вријеме Светога Василија Острошкога, али и по другим српским земљама. А војвода Васо је овдје дошао са том свијешћу и подигао овај мали, скромни храм, како се то тада могло. Знао је, наравно, да и мали храм може имати велики значај и да се у малом храму служе Свете службе које су благослов неба и земље, исто као у саборним великим, величанственим храмовима“, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је додао да је та свијест довела до тога да се наш народ у 19. и 20. вијеку ослободио и ујединио. Али, треба се сјетити тих најтежих времена, баш оних времена када је Свети Александар Невски штитио Васово племе. А то су била она времена када је православни руски народ заблистао, и својом културом и својом вјером, али и створио мвелику државу. Остало је предање да је овдје Свети Александар Невски помогао у једном судбинском окршају са Климентима и са иновјерцима Васовом племену, те су однијели сјајну и блиставу побједу. Али, то није догодило само једном. Исто тако предање, историјски јасније потврђено имамо и у лимској долини нешто касније“, подсјетио је Митрополит Јоаникије.

Казао је да је Светом Александру Невском Бог тао такву благодат да помаже свим православним народима и да стигне и до Васовог племена, да му помогне у одлучујућим и судбинским моментима.

„Јер, Царство небеско, према коме смо усмјерени кроз нашу свету вјеру, Цаство Христово, Царство Божије, оно се овдје заслужује, а његова слава је слава будућега вијека. А овдје га се дотичемо и причешћујемо колико смо то ми достојни. Очигледно, ваши преци, пошто су чували вјеру чисто, чврсто и истинито, били су достојни да им из оног свијета Господ пошаље свога анђела Светога Александра Невскога да их заштити, да им помогне, да их изведе из биједа и опасности и да их ослободи“, казао је Владика Јоаникије.

Нагласио је да је храм на Ножици и по својој старијој и новијој историји заслужио да се овдје саберу Васојевићи, да овдје буде њихов велики сабор и братски окуп на дан Светога Александра Невскога.

„Који је опет и данас у помоћи, као што је то и раније био. Ево, то видимо и по овоме великоме и дивноме сабору који траје и који се наставља. И могао би бити и мало бројнији, јер велико је Васово племе, па то зато кажем“, поручио је Митрополит Јоаникије.

Домаћин славе Вукмир Аџић са својим братством Аџића предао је дио калача за домаћинство славе за идућу годину Младену Мујовићу са братством Мујовића.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

 

Pin It on Pinterest

Share This