Izaberite stranicu

Чудотворна икона манастира Савина, налази се у истоименом манастиру, крај Херцег Новог, посвећеном Успенију Пресвете Богородице. Икона је постала нарочито позната када је 1762. капетан Герман хтео да дигне у ваздух манастир – Савину, који је по предању основао Свети Сава. Као дан њеног прослављења, одређен је 28. август по новом, односно 15. август по старом календару. Поштовање људи за икону је нарочито очигледно на тај дан када се она поставља на постоље, поподне, и када побожни људи пузе испод ње. Некада је пребивала у малој Цркви, а сада се налази у великој цркви Успенија Пресвете Богородице, у близини леве певнице. Још 1992.  боравећи у овом манастиру, тада, новопридошли Митрополит Црне Горе и Брда господин Амфилохије Радовић, оставио је записан Завјет Пречистој Дјеви Савинској:

Пречиста Дјево Савинска милолика, чистота Твога ока и цјеломудрије лика, души ми враћа вид и обнавља стид. Пред Сином Твојим Јединородним, предвечно од Оца дјевствено рођеним од Тебе, Неневјесне, изнедреним у времену да нам сунце вјечног дјевичанства бљесне, јављањем и зовом Тајне небесне. Свезлатне дубине Твоје у мени покајну тугу роје што се претаче у сузу и крик: пред Тобом клечим покајник, обнављам завјет – да неће више авет лицемерја и лажи одводити ме у мрак небитија. Избриши Непорочна у мени, сјећање на трен и прах и даруј да дјевичанске Свељубави дах Христа Спаса сагори у срцу мом коров гњилог привида, да се душа извида цјеломудријем и окрилати попут Гаврила благовјесника Твога, Огњем Духа Светога, небеском росом, Купине Неопаливе.

Пошто икона почива у манастиру који се налази крај Херцег Новог, у коме живи поред православног такође и римокатоличко становништво, ову икону подједнако поштују, како једни тако и други припадници различитих конфесија.

Чуда

Чудотворна икона Богородице Савинске, једном је спасила манастир Савину од уништења. Наиме, Млетачка војска је наумила да га сравни до темеља. Поподне су дошли надомак манастира са топовским ђуладима на галијама, са намером да га униште. Тадашњи игуман је позвао народ, узео икону Мајке Божије и до касно у ноћ литијама обилазио око Цркве, служећи молебан. Пред поноћ је почело невреме и гром је погодио једну млетачку лађу која је експлодирала, тако да је сва војска са страхом побегла. Ово чудо народ је приписао икони Мајке Божије, Савинске. Верује се да је овај древни манастир и град око њега, вековима од људског зла и природних недаћа чуван управо, чудесном иконом Савинском. Велика је заштитница верујућих и увек пружа помоћ онима који Јој са љубављу и вером прилазе.

Изображење

Иконографски ова икона припада типу Богородице Умиљење (грч. Елеуса) где имамо карактеристично прожимање ореола и додир лица Пресвете Дјеве и Богомладенца. Ово прожимање указује на однос Творца и Његове творевине, за коју је Он принео Сина Свога Јединороднога, за спасење свега света. Живописац иконе није нам познат. Такође, није нам познато ни то, како и којим начинима је доспела у манастир. Постављена је у позлаћени трон сазданог од мермера изнад које непрестано гори, упаљено кандило. У доњем његовом делу, изрезбарена су мала олтарска врата, са живописаним Ликом Пресвете Богородице и Архангела Гаврила на њима. Сама икона окована је сребром у знак захвалности и поштовања оних који су доживели исцељење, молећи се пред њом. Заправо, у потпуности је посребрена, осим Пречистог Лика Њеног и Бога нашег. Његово Тело је обујмљено са обема њеним рукама и принесено лицу њеном, тако да им се образи додирују. Карактеристичан је захват рукама који чини Пречиста Мајка Његова. Потпуно Га приноси себи, као да жели да Га заштити од свих зала овога света. Тај мајчински, заштитнички загрљај, у коме је Он, љубављу ношен, потпуно је разумљив с њене тачке гледишта, јер само је она могла унапред осетити, смисао Његовог доласка у род човечији и предосетити страдања која очекују Њу и Њега, ради спасења света.

Литература

  1. Православни сајт: www.svetijovanvladimir.xl.rs, Чудотворне ИконеПресвете Богородице, Црква св. Јован Владимир, улаз 29.09.2016. у 12:15х, излаз у 12:35х;
  2. Православни сајт: www.orthphoto.net > photo, улаз 29.09.2016.г.
  3. Православни сајт: www.rastko.org.rs > ndjurakov – savina, улаз 29.09.2016.г. у 13:40х, излаз у 13:49х;
  4. Тихомир С. Илијић: ,,Велича душа моја Господа”, – Овоземаљски живот и чудотворне иконе Пресвете Богородице; ВИЗ, Публикум, Београд, 2002. стр: 213, 342;

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This