Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Методије служио је Свету архијерејску литургију, на празник Светог мученика Евдокима и Свете мученице Јулите, у недељу 13. августа 2023. године, поводом годишњице од освећења храма, у цркви Светог Николаја Мирликијског, у Војном Селу код Плава. Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске.

Сабраном вјерном народу ријечима литургијске проповједи обратио се преосвећени Епископ Методије, бесједећи о прочитаном зачалу из светог Јеванђеља о исцјељењу младића који је патио од мјесечарења, а коме апостоли нису могли да помогну.

„На здравље и на спасење Света литургија и данашњи дан у којем прослављамо Свете праведне Евдокима и мученицу Јулиту, на чији дан се освештао овај храм у дивном и благословеном Војном Селу. Долазак у храм је долазак на извор да се напијемо живе воде благодати божанствене и божанске, да нахранимо, поред тога што се бринемо о храни за тијело, да нахранимо и напојимо душу која је вишеструко претежнија од тијела које је само одјећа душе. Онаква каква нам буде душа, а тијело је као кошуља душе, томе ће се саобразити тијело и цјелокупно људско биће и настројење. Зато се ми и окупљамо, и зато је овај храм, на крају крајева, постројен и сазидан, да би се овдје напајали духовним енергијама и молили Богу за своје спасење и спасење својих ближњих“, рекао је Владика.

„У Јеванђељу, које смо прочитали, Христос, када се вратио са Таворске горе на којој се преобразио пред својим ученицима изабраним љубљеним Јаковом, Јованом и Петром, дочекао Га је отац једног дјетета, онесрећени човјек коме је дијете било болесно, и више од тога, чак и ђавоимано, мјесечар, гдје каже да га дух баца у ватру, у воду, ломи га, и довео га је, каже, ученицима Христовим који нису могли да га излијече. И моли Га: Ако можеш ти, исцијели га. Христос њему каже: Ако можеш ти вјеровати, истим питањем које је он поставио Њему, кроз које је тај човјек пројавио своје маловјерје, рекавши: Ако можеш, Господе. И онда је Он њему рекао: Ако ти можеш вјеровати, исцијелиће се син твој. Он је казао; Господе, вјерујем, помози мом невјерју“, навео је такође Владика Методије.

Додао је кад вјерујемо да нам је то дар од Бога: „Нико не може Исуса исповједити као Христа Помазаника и Сина Божјег, осим Духом Светим. То је рекао Господ својим ученицима кад Га је исповједио Петар као Исуа, Исуса Христоса као Помазаника Божјег. Он је рекао: Не рекоше ти то тијело и крв, односно природа људска, твоја памет, разум, него ти је то рекао Отац мој Који је на Небесима. Сви ми овдје, који смо се окупили такло нас је то небеско, очински Његов загрљај и љубав и пројавила се и пробудила у нама вјера и утврђујемо је тако што долазимо у храм и молимо се, утврђујемо своју вјеру у Бога која је, као и код овог родитеља, вјерујемо, али Господе, помози нашем невјерју.“

„Онда је Господ исцијелио његовог сина, а ученици који су до тада чудеса чинили и исцјељивали болесне, хроме лијечили, из ђавоиманих истјеривали демоне, насамо питају да не чују други Исуса зашто то они нису могли урадити. А Он каже: Због вашег маловјерја, јер да имате вјере колико зрно горушично онда бисте могли рећи овом брду: Помјери се и измјести из овога у оно друго мјесто. Али, овај род, онда наставља, говори за демоне, који су били тог дјечака обузели, се само изгони молитвом и постом. Дакле, добили смо два крила духовна од Господа на којима човјек и душа људска лети Богу у висине и којима се штити овдје од свих демонских искушења на земљи, то је молитва и пост. Молитва као разговор и стремљење ка Богу, стремљење душе ка Њему и разговор с Њим, а пост као крајње уздржање од, не само хране тјелесне и других сувишних земаљских ствари, него и од лоших помисли, што је најважније да се од тога уздржавамо, а кад се уздржавамо од лоших мисли оне коријен свих лоших дјела“, поучавао је Његово преосвештенство и додао да мислено се за лоша дјела припремио и у мислима се опредјелио за дјело које намјерава да изврши, те да је ту је корјен и тачка сваког зла.

„Бог вас благословио и утврдио у вјери православној, оснажио ваша крила поста и молитве којима ћемо, ако Бог да, да се узносимо Оцу свом небеском у духу, и истини, и молитви душом својом, и сабрао вас и сачувао за сву вјечност“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

Након свете службе Божје Владика је освештао славски колач, а потом је одржан црквено-народни сабор са пригодним културно-умјетничким програмом.

Црква Светог Николаја Мирликијског у Војном Селу код Плава освештана је 2009. године, када је установљен дан црквено-народног сабрања.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This