Select Page

Поводом храмовске славе јутрос је у цркви Полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој Свту архијерејску литургију служио Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило, уз саслужење локалног свештенства, јавља портал РТ ХН.

Након литургије, храм је опходила славска литија, након чега је благосиљан и пререзан славки колач.

Осим Бога и анђеоског свијета све је обесвећено, казао је у бесједи Епископ Кирило, чак и у анђеоском свијету се десио потрес и група анђела отпала је обесвећена од Бога.

„Десила се грешка космичких размјера у читавом простору и времену, зато нас данашњи празник подсјећа да се кроз подвиг Пресвете Богородице освећује и простор и вријеме. Ово је јединствен примјер гдје се помиње освећење простора и времена. Десило се расјеченије бића како кажу Свети оци и управо је то био разлог зашто је Исус Христ морао да дође јер другачијег начина за спасење није било. Како каже сам Јован Крститељ, ниједан се не попе на небо осим онога који је сишао са неба, сина Божијега, да би спасио свијет“, бесједио је Владика Кирило.

Данас славимо један свештени предмет који је припадао тијелу Пречисте Богородице, од које је сам Господ примио нашу људску природу.

„Тај свештени предмет Пресвета Богородица је дала пред своју часну кончину, односно успење на небо једној дјевици и дала завјет да чува ту светињу и да је пред своју смрт преда другој дјевојци, која ће се завјетовати на дјевичанство. И тако се та светиња Ризе мајке Божије чувала у Палестини неколико вјекова“, казао је он.

Храмова Ризе Мајке Божије има врло мало у свијету, само два, казао је Владика.

„Постоји храм у Москви који је изграђен управо у част избављења Москве од Татара и храм Пресвете Богородице у Бијелој. Изнио бих тврдњу да је дио Ризе донијет и овдје и да су их наши свети преци, који су их дозидали у овај храм имали и лично, мистично искуство са том светињом. Зато су и посветили овај храм управо овом празнику“, казао је Владика Кирило.

Када су звона у многим нашим богомољама утихнула, када су оне биле празне, када се народ није окупљао, молитвено сабирао, наша светиња овдје је сачувала пламен вјере, од настанка до данас, поручио је старјешина храма, јереј Драгомир Видаковић.

-Сачували смо пламен у нашим срцима и у оним тешким временима ропства и у тешком времену након Другог свјетског рата, овдје су се људи сабирали, а томе свједоче и фотографије које посједујемо, казао је отац Драгомира Видаковић.

Р. Војиновић

 

Pin It on Pinterest

Share This