Izaberite stranicu

На празник Светих славних и свехвалних апостола Петра и Павла, 12. јула 2023. године, у Саборном храму Подворја Српске Православне Цркве у Москви одржане су свечаности поводом крсне славе.

Свету Литургију у Петропавловском храму на Јаузи служили су Митрополит волоколамски г.  Антоније, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије; Митрополит филипопољски г. Нифон, представник Патријарха антиохијског и свег Истока при Патријарху московском и све Русије; као и Епископ моравички г. Антоније, страешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви.

Саслуживали су протојереј Николај Балашов, саветник Патријарха московског и све Русије; архимандрит Серафим, представник Православне Цркве Чешких земаља и Словачке при Московском Патријаршијском престолу; протојереј Данило Андрејук, представник Православне Цркве у Америци при Московском Патријаршијском престолу; архимандрит Серафим, настојатељ Саборног храма Светог Сампсона у Санкт-Петербургу; протојереј Игор Јакимчук, заменик председавајућег Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије; протојереј Сергије Гутенко, настојатељ храма Свете Ксеније Петроградске у Луганску; као и свештенство парохије.

Богослужењу су присуствовали председник Комитета Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације за имовинске и земљишне односе, председник Међупарламентарне скупштине Православља С. А. Гаврилов, први саветник Амбасаде Републике Србије у Руској Федерацији гђа Снежана Павловић.

Митрополит волоколамски г. Антоније, у име Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила и своје лично име, честитао је славу присутнима. Владика је захвалио епископу Антонију на позиву да подели молитвену радост на свечани дан и посебно истакао добре односе који постоје између Руске Православне Цркве и Српске Православне Цркве и њихових предстојатеља, светејших патријарха Кирила и Порфирија. Владика Антоније је поделио своје успомене поводом путовања у Србију прошле године и замолио да пренесу његову срдачну захвалност предстојатељу Српске Православне Цркве. У знак сећања на заједничку службу на празник Светих првоврховних апостола председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије уручио је епископу Антонију свету панагију.

Извор: http://serbskoe-podvorie.ru, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This