Izaberite stranicu

Слава Саборног храма Светих прововрховних Апостола Петра и Павла на Крсцу у Голији, свечано је и молитвено прослављен Светом литургијом и традиционалним Петропавловским сабором.

Свету литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор хаџи Драган Крушић, парох никшићки и голијски. За пјевницом је одговарао чтец и појац др хаџи Александар Саша Зејак.

На Литургији и Петропавловском сабору сабрало се мноштво људи из Голије, Крстца, Гацка, Никшића и других мјеста који су дошли да прославе храмовну славу.

Вјерни су приступили Светом причешћу, а после службе око храма је организована свечана литија, са светим иконама, рипидама, крстовима и барјацима. Потом је о. Драган Крушић освештао и пререзао славски колач и жито у част Светих првоврховних апостола Петра и Павла.

Затим се сабраном вјерујућем народу обратио ријечима поучне пастирске бесједе, у којој је говорио о великих Христовим ученицима Светим првоврховним апостолима Петру и Павлу. Говорио је и о великој жртви голијских братстава и њихових предака кроз историју, који су чували своју вјеру и своје предање и свето име српско. Он је честитао славу свима који су дошли, посебно поздравивши домаћине овогодишњег Петровданског сабора, голијско братство Горановиће, домаћине Предрага, Бојана, Бориса и Милоша.

За идућу годину домаћини славе су се јавили да буду братственици Докнићи и г. Мило Докнић, који живи у Стокхолму.

После Литургије, трократке литије око храма и резања славског колача, приређена је братско-сестринска трпеза љубави и настављен је црквенонародни сабор.

У току ручка приређен је и културно-умјетнички програм, на коме су наступили српски народни гуслар Славко Горановић, г. Бојан Горановић који је рецитовао своје стихове о страдалном Косову. У току програма сви саборно су отпјевали неколико српских голијских традиционалних народних пјесама.

На славској петровданској трпези љубави, у име овогодишњих домаћина братства Горановића, све присутне су поздравио је г. Бојан Горановић.

Све присутне на ручку, позравили су и г. Влајко Ђуричанин, који живи преко 50 година у Сиднеју у далекој Аустралији и г. Авдаловић из Гацка.

На крају ручка, сабране је још једном поздравио надлежни парох протојереј-ставрофор хаџи Драган Крушић, пожељевши да се овако дивни величанствени сабори голијски наставе, у славу Божију и у уме Светих Апостола Петра и Павла.

Чтец и појац хаџи др Александар Саша Зејак,
мр Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This