Izaberite stranicu

Бугарска Патријаршија је 1. јула 2023. године прославила повратак светих моштију Преподобног Јована Рилског Чудотворца у манастир који је основао из Великог Трнова 1469. године.

По традицији, братство светог манастира обележава тај догађај свеноћним бденијем и празничном светом Литургијом. Ове године бденије је служио Митрополит неврокопски Серафим уз молитвено саслужење Митрополита видинског Данила и игумана манастира Епископа адријанопољског Евлогија. Велики број поклоника узео је учешће у бденију које је трајало до раних јутарњих часова 1. јула.

Светом Литургијом началствовао је Митрополит видински Данило уз саслужење игумана и братије светог манастира, као и Митрополита брегалничког Илариона из Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије. Појали су хор под вођством др Андреја Касабова и Академски хор Византион из румунског града Јашија.

– Поново нас је сећање на Светог Јована Рилског окупило у манастиру који је он основао и о чијој изградњи, очувању, развоју и лепоти брине до данас. Сабрали смо се да се радујемо као што су се радовала братија овог светог манастира пре 554 године што се њихов и наш отац вратио у Рилски манастир да буде његова права ризница. Данашњи празник повратка моштију нам веома јасно говори о бризи коју Свети Јован Рилски има за све нас. У свом завету он није без ралога наредио и очинским завештањем упутио монахе овог светог манастира да чувају свету веру православну, да се држе подаље од страсти – истакао је митрополит Данило и позвап на очување јединство и избегавање подела и раздора.  – Што се човечанство више удаљава од вере, умножава се туга, тешкоће и несугласице. Доведите своју децу у манастир и причајте им о подвизима Светог Јована Рилског како би имала веру и у Бога и у људе.

Информативна служба СПЦ према bg-patriarshia.bg

Pin It on Pinterest

Share This