Izaberite stranicu

Наступом хора „Преподобна мати Ангелина“ из Никшића на Тргу Св. Луке у Котору прексиноћ је завршен први хорски фестивал “У јединству пјесмом срцу” у организацији Српског пјевачког друштва “Јединство” (1839) Котор.

У бројној публици били су и предсједница СО Котор Маја Мршуља и један од идејних твораца фестивала, потпредсједник општине Синиша Ковачевић, који је за Радио Котор најавио могућност да поменути музички догађај буде сегмент Програма културних дешавања Општине Котор.

“Сматрам да су три фестивалске ноћи биле фантастичне. Како се да видјети, утисци, како публике, тако и извођача, веома су позитивни.

Овом приликом хтио бих још једном да захвалим свим хоровима из Србије и хору из Никшића на учешћу, а наравно и домаћину, нашем Српском пјевачком друштву (СПД) „Јединство“ (1839) Котор.

Након што саберемо утиске, кренућемо у припрему за следећу годину.

Сада имамо смјернице и идуће године ће фестивал сигурно ући у Програм културних дешавања Општине Котор.

Сад већ знамо што и како треба. Лично, презадовољан сам првом годином и надам се да ће се фестивал само развијати”, казао је Ковачевић, подсјетивши и да је првобитно планирано да фестивал окупи и хорове из Русије и Украјине , али да су нажалост ратна дешавања то онемогућила.

На питање како појашњава велико присуство и интересовање публике на хорским дешавањима одговара да „Котор има срећу да има Јединство које постоји од 1839. године и зна што је духовна музика и што је квалитетно хорско пјевање“.

„Ово је само допуна садржаја у току љетње сезоне и которска публика зна да препозна добро хорско пјевање“, казао је Ковачевић.

У току концерта диригент “Јединства” Михајло Лазаревић уручио је захвалнице представницима Општине, ТО Котор, Српске православне црквене општине Котор и диригентима хорова учесника.

На тродневном фестивалу су учествовали “Панчевачко српско црквено певачко друштво”, Панчево, хор „Свети Стефан Дечански“ Нови Сад, хор „Преподобни Рафаило Банатски“, Зрењанин, хор „Преподобна мати Ангелина“ Никшић и Српско пјевачко друштво „Јединство“ (1839) Котор.

Покровитељи хорског фестивала „У јединству пјесмом срцу“, су: Општина Котор, Туристичка организација Котор, Школа за основно и средње музичко образовање “Вида Матјан” и Српска православна црквена општина Котор.

Радио Котор

Pin It on Pinterest

Share This