Select Page

Његово преосвештенство Епископ белоградчишки г. Поликарп, први викар Митрополије софијске, дочекао је 16. јуна 2023. године у Саборном храму Свете Недеље ултрамаратонца и хуманитарца из Лознице г. Александра Кикановића.

Српски атлетичар је претрчао 563 километра од Крупња до Софије у племениту сврху прикупљања средстава за лечење малог Косте Лешевића из Лазаревца. Трогодишњи дечак има оштећење мозга као последице претходне инфекције корона вирусом. Стога је Кости потребна финансијска подршка за операцију у Немачкој. У договору са Амбасадом Републике Србије у Софији, главни циљ ултрамаратонца Кикановића јесте поклоничко путовање у престоничку катедралну Цркву Свете великомученице Недеље, где почивају мошти Светог српског краља Стефана Милутина.

По доласку спортисте испред храма, амбасадор Жељко Јовић је му је честитао на учешћу у добротворној акцији и одмах послао добротворни СМС, позивајући на учешће у племенитом подухвату. 

Епископ Поликарп и свештенство престоничког Саборног храма пожелели су добродошлицу ултрамаратонцу који се поклонио моштима Светог краља и честици моштију Светог Саве. Владика је честитао спортисти на подршци слабим и немоћним и пожелео: – Нека буде почетак доброг краја! 

О свом ангажовању у акцији Александар Кикановић каже: – Ушао сам на сајт Фондације Буди хуман и чим сам видео Костину фотографију одлучио сам да се укључим. Сваки дан пређем 40 километара и није ми тешко. Ултрамаратонац већ пет година трчи како би помогао болесној деци и до сада је претрчао око 5.000 километара, прикупивши више од 140.000 евра.

Извор: Бугарска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This