Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас, у Недјељу другу по Педесетници, на празник када наша Света Црква прославља Светог Петра Коришког, 18. јуна 2023. љета Господњег, одслужио je Свету Архијерејску Литургију у подгоричком Саборном храму Христовог Васкрсења.

Високопреосвећеном Митрополиту саслуживали су: протојереји-ставрофори Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереј Жељко Латиновић, из Епархије бачке – настојатељ Светоуспенског храма у Новом Саду, као и протојереји: Миладин Кнежевић, Бранко Вујачић, Никола Пејовић и јерођакон Сионије (Зорић).

Желећи свима сабранима благословене дане Петровског поста, Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије се у свом архипастирском слову осврнуо на сами позив Господњи упућен апостолима да крену за Њим, али и позив сваком срцу и души које на позив Божији одговори:

,,Не можемо никада да останемо равнодушни када чујемо ријеч Божију. Нарочито када слушамо како је Господ позвао Своје апостоле на проповијед Јеванђеља. Једноставни, прости људи, али су у својој души осјетили силу ријечи Божије. Када се ријеч Божија дотакла њиховог срца и њихове мисли можемо само мислити какав су преображај доживјели у томе сусрету! Позвати некога да иде за њиме – то може само Онај који има бескрајну љубав и који може да испуни смислом сваки корак и све остало што се буде догађало као што је то и било. Апостоли су то унапријед осјетили”.

Владика је нагласио да свакоме од нас Господ куца на вратима његовог срца и позива да крене за Њиме, али да је то уједно и слобода колико ћемо се на тај позив одазвати али и велика могућност уколико се одазовемо:

,,Сила Ријечи Божије, сила свјетлости те ријечи која прожима и душу и разум и срце, а нарочито благодат тог сусрета, тог виђења надопунила је све и они су кренули за Христом. То што се тада догодило има вјечни значај и има значај за свакога од нас појединачно. Свако од нас је у тој прилици и свакоме од нас Господ куца на вратима његовог срца, да крене за Њиме. Колико се ми у том погледу одазивамо или не одазивамо, колико је наше срце отворено, разум и савјест и наше биће да послуша ријеч Божију, то је већ наше питање, наш проблем, али свакако и наша огромна, велика могућност”.

У наставку Митрополит Јоаникије је подсјетио да данас наша Света Црква прославља једну такву душу која је пошла истински за Господом – Светог Петра Коришког, кога како Владика наглашава можемо посматрати као претечу Светог Саве:

,,Данас прослављамо једнога из рода нашега и то прије Светога Саве, можемо слободно рећи претечу Светога Саве. Као што је Свети Јован Крститељ био претеча Христов, тако је Свети Петар Коришки био претеча Светога Саве. Он је кренуо за Христом остављајући своје земаљске послове, по житију био је земљорадник, али његовог срца се дотакла ријеч Божија и он је кренуо за Христом”.

Владика је акцентовао да кад се Господ настани у срцу вјерујућег човјека, био подвижник или прости човјек њему више ништа не треба од овога свијета, будући да та душа има нешто што је вриједније од свега:

,,Тешко је нама схватити живот једнога подвижника, пустињака, који се удаљава од свијета. Какав је садржај његовога живота? Шта га то држи да се не врати овоме свијету и свему ономе што у овоме свијету има? Има доста могућности и људи се и у овоме свијету спашавају, али он се одрекао свега тога! Свакако можемо знати и схватити толико, да је био са Богом цијело вријеме и да се Господ настанио у његовом срцу. А кад се Господ настани у срцу вјерујућег човјека, био то подвижник, био то прости човјек њему више ништа не треба од овога свијета. Он има нешто што је вриједније од овога свијета и што је бесцен благо и што се не даје ни за какве вриједности овога свијета!”.

,,Многи у нашем народу су ишли тим уским и тијесним путем подвижништва. И отац наш Свети Сава је пошао тим путем, па се као изабрани сасуд Духа Светога вратио своме народу као апостол Христов”. подсјетио је Високопреосвећени Митрополит г. Јоаникије.

У другом дијелу свог архипастирског слова, Митрополит Јоаникије се присјетио многих примјера подвижника из рода нашега, који су одговорили на позив Господњи и кренули за Господом начинивши себе сасудом изабраним благодати Светога Духа и обиталиштем Христовим:

,,Видите и Свети Исаија Острошки, претеча Светога Василија Острошкога, он се био повукао у Острошку пештеру исто као и Свети Петар Коришки, па касније Свети Василије Острошки. А онда имамо подвижника можемо рећи скоро нашег савременика, Преподобног Светог Симеона Дајбабског који је био надахнут подвижништвом Кијево-Печерских подвижника, пештерника који су живјели у подземним пештерама и тамо се посвећивали и он је тако живио. Не можемо објаснити његов живот, али је и он сигурно као и Свети Петар Коришки своје срце начинио сасудом изабраним благодати Светога Духа и обиталиште Христовим”.

Владика је нагласио да је вјера Православна драгоцјена и бесцјен благо, указујући на примјере светих Божијих угодника чији је њихов први циљ заправо био а савладају своје слабости, да побиједе себе:

,,Наша вјера је драгоцјена, бесцјен благо, онај бисер који више вриједи од свега другога што имамо у овоме животу по Јеванђељу Христовоме. Наша вјера је пребогата, преширока, предубока, треба је учити и ево праве прилике када постимо часни пост. Видимо када гледамо животе Светих Божијих угодника, да је њихов први циљ био да савладају своје слабости, да побиједе себе! Читајте Свето Јеванђеље, па видите колико су и сами апостоли имали спотицања на томе путу за Христом, али је Христова десница свакога од њих извлачила”.

,,Не депримирајмо се ако имамо доста слабости, јер ако кренемо Божијим путем, тих ће слабости уз Божију благодат, уз Божију милост бити све мање, а све ће више Господ давати силе и снаге и све ће више наш карактер јачати и наша се душа просветљивати да можемо да идемо путем Божијим”. – поручио је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Напослијетку, Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије говорио је о предстојећем почетку школске 2023/2024. године и раду Православне средње школе Гимназије ,,Свети Сава” у Подгорици. Он је посебно истакао да ће квалитет обазовања, наставног програма и свих капацитета ове школе бити на изузетно високом нивоу, као и то да наставни, професорски кадар представљају људи који су вјерујући, црквени, који су хришћани.

Он је овом приликом позвао родитеље и сву дјецу која су завршила основну школу и који у вријеме подношења пријаве нису старији од седамнаест година, да се пријаве на расписани Конкурс Средње школе Гимназије Свети Сава у Подгорици за школску 2023/2024. годину.

Сви који су заинтересовани да конкуришу за упис у Православну средњу школу Гимназију Свети Сава могу позвати број телефона: 067/326-780 или послати мејл на адресу: pg.svetisava@gmail.com

Текст и видео: Борис Мусић

Фото: Жељко Драшковић

 

Pin It on Pinterest

Share This