Select Page

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас у Цетињском манастиру молебни канон пред иконом Богородице Млекопитатељнице коју је манастиру на дар послао монах Никодим из Карејске испоснице на Светој Гори.

Митрополиту је саслуживало цетњско свештенство и свештеномонаштво.

Икону су на Цетиње донијели игуман острошки архимандрит Сергије (Рекић) и  новинар и публициста Мишо Вујовић са групом светогорских поклоника.

Припала ми је велика част и задовољство да у име оца Никодима, једног од највећих светогорских подвижника данас овдје, гдје је утемељена црногорска држава и у Митрополији која је сачувала континуитет Српске Цркве кроз све вјекове турског ропства предам ову чудотворну икону, рекао је господин Вујовић.

Подсјетио је да је ту икону Свети Сава донио у 13. вијеку из Свете земље, из манастира Светог Саве Освећеног, гдје је шест вјекова живио аманет да ће једног дана доћи племић царског рода и поријекла коме треба да се преда та икона, икона Тројеручица и игумански штап – патерица.

„Осјећам велико задовољство што ће данас ову светињу украсити још један свети бисер са Свете Горе, из испоснице у којој молитва непрекидно траје двадесет и четири сата већ осамсто и нешто година“, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је рекао да се ради о чудесном „и по нашем миљењу незаслуженом дару“ са најсветијега мјеста – Свете Горе Атонск,е из испоснице Светога Саве.

„Вјерна копија чудотворне иконе Млекопитатељнице коју је Свети Сава донио из манастира Светог Саве Освећеног и коју је приложио своме манастиру Хиландару, гдје се од тих давних времена приносе Богу и Пресветој Богородици непрестане молитве. Заиста од срца благодаримо нашем драгом монаху Никодиму Хиландарцу, настојатељу испоснице Светог Саве, великом подвижнику и молитвенику за цијелу православну васељену, који је благоизволио да ову чудотворну икону пошаље Цетињском манастиру“, рекао је Митрополит Јоаникије.

Додао је да Цетињски манастир прославља Свету Богородицу преко пет вјекова и да у континуитету ужива њено небеско покровитељство.

„Као што то у давнини свједочи Владика Данило Петроивић, када се овдје бранила вјера, па послије извршеног дјела одбране узноси славу: Слава Богу, нико не погибе, осим што једно момче би рањено, али га спасе Пресвета Богородица. Можемо рећи да је то било у извјесном смислу и пророштво које указује и на овај свети чин. Јер, Божја дјела су таква – не задржавају се у времену него прожимају сва времена. И ми имамо ту прилику, молећи се овдје, пред овом чудотворном иконом да осјетимо сви благодат Пресвете Богородице“, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је рекао да се у Цетињском манастиру иначе петком служи молебан Пресветој Богородици, али да до сада у њему није било одговарајуће иконе за тај молебан.

„И ево, она нам је стигла љубављу нашега брата Никодима, и трудом нашег игумана острошкога Сергија, брата Миша Вујовића и господе Крста, Александра, Драгана и Милоша, који су је допратили од испоснице Светога Саве до Цетињског манастира, све са Божијим благословом. И то је била једна велика и чудесна литија коју су пратили анђели Божји, јер ова светиња гдје год дође – доноси цијело небо“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Рекао је да је долазак ове иконе велики благослов не само за Цетињски манастир, него и за град Цетиње.

„А може бити да долазак ове чудотворне иконе најављује и ослобођење чудотворне иконе Филермске која је заточена у музеју гдје се не можемо како ваља пред њеним чудесним ликом помолити, јер прави амбијен за узношење молитава јесте храм Божји, а не никакав музеј“, закључио је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Никола Јоксимовић

 

Pin It on Pinterest

Share This