Select Page

У суботу 10. јуна 2023. године, на празник Преподобног Сампсона Странопримца, у сали Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу, одржана је промоција књиге „Свети Краљ Милутин и манастир Грачаница“ теолога и историчара проф. мср Рада Булајића, асистента на Православном богословском факултету Универзитета у Источном Сарајеву „Свети Василије Острошки“ у Фочи и управника Архива манастира Острога.

О књизи су говорили, професори Богословије Светог Петра Цетињског доц. др Будимир Алексић и др Васиљ Јововић, асистент на Филозофском факултету у Никшићу, и аутор г. Раде Булајић.

Организатор промоције био је г. Велимир Луле Касалица, директор Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“.

Била је то дивна прилика да се, кроз излагање аутора и његових гостију, приситни присјете сјајног периода српске историје и српске државе, као и једног од њених највећих, најмоћнијих и најзначајнијих владара, Светог краља Милутина Немањића.

И управо су Милутинова владавина и његово задужбинарство, које се огледа у 40 цркава и манастира које је изградио и обновио за вријеме своје безмало 40-годишње владавине било главна тема ове промоције.

Манастир Грачаница, са црквом Успења Пресвете Богородице, се ипак издваја као најљепша и по значају, архитектури, фрескопису и ванвременској љепоти, најзначајнија задужбина Светог краља Милутина.

Књига „Свети Краљ Милутин и манастир Грачаница“ је мастер рад мр Рада Булајића, који је са највишим оцјенама одбранио на Филозофском факултету у Новом Саду, 2014. године, а издата је ове године, у Институту за српску културу у Никшићу, са благословима Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Јоаникија и Његовог преосвештенства Епископа рашко-призренског Теодосија.

мр Александар М. Вујовић, 

професор Цетињске богословије

Pin It on Pinterest

Share This