Select Page

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 11. јуна 2023. године Светом литургијом у Храму Акатиста Пресвете Богородице у Бечу.

Саслуживали су високопреосвећена и преосвећена господа архијереји немачки и средњевропски Исaк из Антиохијске патријаршије, Епископ бeчки и аустријски Алексије из Московске патријаршије, немачки и централно-северноевропски Серафим из Румунске патријаршије, прашки Михаил из Православне цркве чешких земаља и Словачке, дабробосански Хризостом, црногорско-приморски Јоаникије, браничевски Игнатије, брегалнички Марко, аустријско-швајцарски Андреј, осечкопољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј и хвостански Алексеј.

Обраћајући се сабранима, Патријарх Порфирије је рекао да је Црква једно у Христу. Зато морамо разумети да Црква ни када говоримо о нашем народу, а за вас овде у расејању то је веома важно, није тек једна од институција нашег народа.

„Макар била и најважнија, макар била и најсавршенија, није то институција кроз коју ми чувамо део свог фолклора, одлике и обрисе, вредности нашег националног бића. Наравно у Цркви и то се не само чува него и умножава, у Цркви заправо и оно што је народно, и оно што је лично добија свој вечни печат. Зато сам говорио ових дана, да када се сабирамо у Цркви морамо знати да нисмо дошли због тога како бисмо научили нашу децу да пре свега припадају српског народу и да не забораве своје порекло. То ће се десити само онда када своју децу будемо учили православној вери, када их будемо упућивали на то да буду свети, да негују врлину, да живе у Христу, да живе Христом. Када их будемо учили православној вери, тј. Јеванђељу Христовом онда ће и све оно што је и њихово и наше, не само бити сачувано него ће постати стваралачко, водиће Царству небеском.

И речи које смо данас чули у Јеванђељу које су потресне, парадоксалне које звуче чудно, које значе онај позив да узмемо крст свој и пођемо за Христом. Речи које је сам Господ изговорио апостолима својим и рекао: Ко љуби оца или матерм већма него мене, није мене достојан. И који не узме крст свој и не пође за мном није мене достојан. И који љуби, како је то тешко прихватљиво свакоме од нас, сина или кћер већма него мене није мене достојан. Да ли то Господ наш, који је Бог љубави по својој суштини, како вели Свети апостол јеванђелист Јован, да ли Он хоће да каже да не треба да волимо оне који су смисао нашег постојања. Отац и мајка кроз љубав према својој деци, сина и кћери, осмишљавају своје постојање. Деца су њихов смисао. Па зар ће Господ који је исто тако и деци отворио љубав према својим родитељима и супружницима међусобно, и сви налазимо разлог свога постојања зато што постоје оне које волимо, па зар ће Господ наш рећи немој да волиш оне који су смисао твога постојања и оне кроз које се и твоје постојање оправдава. Зар ће вама децо рећи немојте да волите своје родитеље. Не браћо и сестре. Него Господ хоће да нас подсети на истину суштинску, да је Он почетак и крај.

Он хоће да нам покаже која је то лествица вредности на нашем животу, шта треба да буде прво у нашем животу да би све остало било како треба и било на своме месту. Хоће да каже да онај који воли своју децу више него истину, да онај који воли било кога или било шта више него Христа макара био и успешан, макар био и моћан, макар био и славан, макар му све ишло у животу од руке, остаће једна дубока празнина у његовој души и у свему ће постојати неки недостатак, остаће фрустрација јер ми смо створени по слици и прилици Божијој. Створени смо тако да трон у нашем бићу припада Христу. Створени смо тако да Христос треба да буде у центру нашега бића, како би све остало онда било на своме месту.“

На крају Свете литургије Патријарх српски г. Порфирије уручио је орден Светог Саве другог степена г. Миленку Јовановићу, председнику Црквене општине Светог Саве у Бечу, у знак благодарности за несебичну помоћ, подршку и доброчинства која чини Српској православној цркви у Аустрији.

Извор: ТВ Храм

Фото: СПЦ

https://www.youtube.com/watch?v=SwqJXdO0W1k

 

Pin It on Pinterest

Share This