Select Page

Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички, изабрани администратор Митрополије загребачко-љубљанске, г. Кирило данас, 10. јуна, на Оданије Педесетнице, служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Дајбабе, поред моштију Светог Симеона Дајбабског.

Преосвећеном Епископу су саслуживали сабрат ове свете обитељи јеромонах Симеон (Ерић)  и ђакон Цркве Светог Ђорђа под Горицом Лука Павићевић.

У својој евхаристијској бесједи, Владика Кирило се осврнуо на кондак Педесетнице: Када је Свевишњи, сишавши помешао језике, разделио је народе; а када је раздавао огњене језике, у јединство је све призвао: да једногласно славимо Најсветијег Духа, подсјетивши да је Свети Дух дјеловао кроз читав старозавјетни период историје човјечанства и Цркве. Посебно су у њему напомиње догађај када је Дух Свети помијешао језике људима који су градили вавилонску кулу, да не би разумјели једни друге, како не би правили то безбожно дјело. Тако је та кула остала као примјер људских дјела без благослова Божјега.

„Дух Свети је један исти, јуче, данас и сјутра, као што је и Христос исти. Али видите дејство Његово на те безбожне људе, који су радили дјело против Бога, било је разједињујуће. Они су се разјединили, нијесу се више разумјели, говорили су разним језицима и нијесу разумјели једни друге и тако је дјело њихово остало недовршено. На дан Педесетице, Он је сишао на апостоле и опет су они говорили различитим језицима, исто дејство, истих Дух, али овог пута су они били у дубоком духовном јединству на сазидање Цркве Божије“, бесједио је Владика и додао:

„То није било значило разједињење него сабирање народа од свих језика. Апостоли су, будући у дубоком духовном јединству просвијетљени благодаћу и учењем Господа нашег Исуса Христа, радили на сједињењу, сабирању свих народа на земљи у Цркву Божју, која је тијело Господње чија је глава Христос. Видите како дејство Духа Светога на грешнике чини једно, а на праведнике, оне који су припремљени за дејство Духа, чини сасвим друго. Зато нас сви Свети, чију недјељу сјутра славимо, позивају да припремимо свој сасуд унутрашњи за дејство благодати Духа Светога.“

Поручио је да треба да слиједимо угоднике Божије, а посебно ријечи из Светога писма, које треба стално да читамо, слушамо и извршавамо, усвајајући те унутрашње просторе, нагласивши да је то много важно.

„Литургија је срце нашег духовног, молитвеног живот, онако како стојимо на Литургији такви ћемо бити у Царству небеском. То је пројава Царства небеског на земљи већ овдје у времену. Видимо да су и сви Свети, међу њима и Преподобни Симеон, стекли то Царство небеско у себи благодаћу Духа Светога кроз литургијске молитве, али да бисмо квалитетно с пажњом, сабрани умом, стојали на литургијској молитви, морамо да имамо једно стриктно, доста дуго молитвено келејно правило у свом дому. Свети Симеон нас на то позива посебно као познати дјелатник Исусове молитве 20 вијека“, поучио је сабране Владика, подсјетивши их на житије овог великог небеског покровитеља нашег рода који је не тако давно рођен на Цетињу, у доњокрајском братству Поповића.

Подсјетивши да Свети Јован Лествичник говори да је име Исусово најјаче оружје које постоји на земљи и небу, казао је да је Исусова молитва: Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј нас грешне, најљепше спасоносно име за нас, којим освећујемо своју душу.

„Тим именом ми одгонима демоне, који дрхте од тог имена. Понекад легнете у кревет одморни, а ујутро се будите уморни. То је зато што демони улазе у наш духовни простор, кушају нас, узимају нашу енергију, они паразитирају на човјеку јер су одбачени са неба, избачени су из коријена живота и поткрадају човјека кроз његово незнање, кроз његов нерад, лијеност… Литургија, сједињење са Христовим тајнама је срце наше духовног живота, али да би смо се достојно сјединили, морамо имати ту нашу медитацију православну. Морамо припремити наш ум пажњом, молитвом оградити наше духовно биће од злих сила које нам непрестано досађују, кушају нас и поткрадају наш ум и духовну енергију.“

У наставку је позвао сабране да читају житија Светих, јер је незнање велико оружје у рукама нечастивога.

„Ако сте дошли у светињу Симеона Дајбабског, у Острошку светињу или било коју другу светињу гдје се пројавила светост кроз неку чудесну личност наше историје, изучите то житије и старајте се да подржавате светима. Трудимо се да се просвећујемо истинским знањем. Царство небеско је унутра у вама, трудимо се на освајању унутрашњих простора кроз молитву сваке врсте, и литургијску молитву, старајући се да понављамо то прекрасно име којим се једино можемо спасити, по ријечима апостола Петра, Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј нас молитвама преподобнога оца нашега Симеона Дајбабскога. Амин, Боже дај! Живјели и нека вам посјета ове обитељи буде на здравље и спасење душе и тијела“, казао је Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички, изабрани администратор Митрополије загребачко-љубљанске, г. Кирило.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This