Select Page

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на Духовски уторак Свету службу Божију у манастиру Стањевићи.

У литургијксој бесједи Владика је рекао да људским умом није могуће до краја схватити значај празника силаска Светога Духа на апостоле.

„Не можемо никако исцрпити нити до краја објаснити његов значај. Међутим, можемо донекле разумјети кад погледамо на једну ствар – какви су били свети апостоли прије силаска Светога Духа на њих, а какви су били после. Видимо, наравно, велику разлику на њима. Какви су били на Велики петак, а какви су били кад их је Господ окупио својим васкрсењем. Они су, окупивши се око Господа Христа, разумјели смисао Његових ријечи када је Он говорио да ће васкрснути у трећи дан из мртвих. Раније то нису добро разумјели, али када су га видјели васкрслога, свакако да су разумјели“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Истина, додао је он, свети апостоли су се, чим су кренули за Христом, разликовали од осталих људи.

„Он им је убрзо даровао силу и власт да изгоне нечисте духове, да исцјељују болеснике, да чак проповиједају Јеванђеље, да крштавају, да шире Његову благу вијест… Али су имали доста тога што се може назвати мањим или већим недостацима. То се све показало на Велики петак, када су показали немоћ своје природе, свога ума, своје воље, па су се разбјежали испод крста Његовога. Једино је Свети Јован Богослов остао под крстом са Пресветом Богородицом, женама мироносицама, Јосифом Ариматејским и још са неколико вјерних душа“, казао је Владика

Подсјетио је да Господ прије свога Вазнесења каже својим апостолима да се не разилазе никуда него да сједе у Јерусалиму, буду заједно на молитви докле не приме Духа утјешитеља.

„Он ће им открити тајне свега онога што је Господ говорио и чинио. И Свети апостол Лука свједочи како је рекао да се не разилазе, да не проповиједају Јеванђеље докле се не обуку у силу са висине. А шта је сила са висине? То је Дух Свети у који су се они обукли. Како су се обукли? Не као некаквом спољашњом одеждом, него као унутрашњом силом која просвјетљује њихове умове и осјећања, и срца и вољу укрепљује, и све душевне и тјелесне силе. И испуњава њихова срца смјелошћу и храброшћу да проповиједају ријеч Божју и да свједоче Јеванђеље Његово. И да продуже дјело његово у овоме свијету“, објаснио је Митрополит Јоаникије

Објаснио је да су апостоли, који су имали слабости, што је нама људимо разумљиво, од тог момента, када је сишао Дух Свети на њих у виду огњених језика и просвијетлио цијело њихово биће, постали неустрашиви и неодољиви, јер су били обучени у силу истине Божје, правде Божје, љубави Божје.

„И оспособљени и опуномоћени да проповиједају Јеванђеље Христово. Та благодат, та сила, та милост Божија није остала само на апостолима него је остала на Цркви Божијој кроз сва времена. И видимо да Црква Божија рађа наследнике светих апостола до дана данашњега“, закључио је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

Pin It on Pinterest

Share This