Select Page

На славу храма Свете Тројице и града Будве, 4. јуна 2023. године, служено је празнично свечано вечерње са коленопреклоним молитвама у цркви Свете Тројице у Старом граду. Након вечерње службе, Градска музика Будве је на Пизани свечано дочекала госте са Михољске Превлаке и околних мјеста, који су бродићима дошли на литију, коју је тада повео Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужноцентралноамерички Кирило.

По повратку литије, пред храмом Свете Тројице, Владика Кирило је благословио све присутне честитајући славу, а игуман манастира Подмаине, отац Рафаило је изговорио празничну бесједу.

Отац Рафаило је рекао да је, силаском Духа Светога на апостоле у виду огњених језика, предсказано да ће њихова проповијед бити огњена и сажижућа за све што је мрачно и лажно и освећујућа за све који су гладни и жедни истине и вјечнога живота. Нагласио је да смо и ми Словени од Светог Јеванђеља по Јовану започели ход ка небесима, великим трудом и у специјалној војној операцији у духовном смислу, Свете браће Кирила и Методија, који су наоружали наш народ мачем Духа који је Ријеч Божија и постали смо равноправни чланови Свете Цркве Христове.

”Дух Свети је Дух који долази са конкретним циљем, да нас припреми кроз вјеру и сједињење које се дешава у Тајнама Цркве, усиновљава нас и већ овдје осјећамо да смо дјеца Божија”, рекао је и нагласио да у овај дан обратимо пажњу на то да је свијет површан и жели да нам Црква буде дио туристичке понуде у анражману овога свијета, али Црква није од овога свијета.

”Бог, Дух Свети је са нама у Цркви, Христос је кормилар, а циљ је Царство небеско, горњи Јерусалим, гдје нас чека Отац наш који је на небесима. Ако тако хоћемо, онда је Дух Свети са нама и онда све можемо, а ако нећемо, онда ће нас мач заблуда појести”, бесједио је отац Рафаило, говорећи да треба да окренемо наше срце и наш ум ономе који нас силно љуби, ономе који је распет, умро, васкрсао, вазнио се и ниспослао Духа Светога ради нас. ”Ако не одговоримо љубављу на такву љубав, боље да се нијесмо ни рађали”, рекао је, позивајући да нашим примимо у себе Духа Светога да нас надахне па да знамо гдје нам је пут, коме припадамо и за кога, ако треба, и живот да дамо.

Тијана Лекић

Фото и видео: Никола Тодоровић / Јована Радовић

Pin It on Pinterest

Share This