Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, богослужио је на Духовски понедељак у манастиру Режевићи.

По заамвоној молитви, благосиљан је славски колач, а словом архипастирске бесједе се обратио Митрополит Јоаникије.

Митрополит је подсјетио како је Господ заповиједио апостолима да не проповиједају докле не пошаље другог утјешитеља и док се не обуку у силу са висине, а то је Дух Свети који омогућава и испуњава заједницу са Христом, те су тек тада постали у пуноћи способни да проповиједају Јеванђеље и продуже дјело Христово у свијету.

”Данас многи храмови прослављају овај празник као своје крсно име, а то није случајно, јер није се дјелатност Светога Духа свела само на један догађај и не треба сметнути с ума то да, како се Господ почео откривати људима на земљи, откривао је и дјелатност Светога Духа, од Књиге Постања, преко Светих пророка, а онда наравно укрепљивао је непрестано Духом Светим и Свете апостоле”, рекао је и додао да је Господ након Вазнесења, умјесто жалошћу, испунио срца њихова радошћу дејством Духа Светога, а пуноћа се десила силаском Духа Светога на дан Педесетнице који прослављамо.

”Као што је Свети Серафим Саровски рекао да је циљ хришћанског живота задобијање Духа Светога, заиста је немогуће замислити хришћански живот без ове благодати. Било коју молитву коју изговарамо, као и свако богослужење  када служимо, почињемо са призивом благодати Духа Светога”, рекао је и додао да не смијемо никад помислити да својом силом и снагом нешто чинимо, већ можемо само тихо и ненаметљиво да свједочимо и потврђујемо.

”Треба нам више кротости, трпљења, покајања, да се не узносимо једни над другима, да будемо трпељиви, помирљиви, јер чим се гордимо, Свети Дух се полако удаљава”, бесједио је Владика Јоаникије, наглашавајући надахнуте ријечи Светог апостола Павла који је свјестан да сам не може ништа, али у Христу Исусу може све. ”Ето каква је наша вјера, света, чиста, обожена, надахнута Духом Светим, а само од нас зависи колико ћемо се њоме испунити и колико ћемо дјеловати у сагласности са Јеванђељем, а све се своди на љубав према Богу и према ближњима”, рекао је и додао да љубав према Богу свједочимо љубављу према ближњима, а љубав која се не свједочи дјелима се не препознаје, како је записано у Светом Јеванђељу.

Митрополит је оцу Козми, игуману ове Свете обитељи и његовој братији честитао славу, а свима присутнима овај велики празник.

Тијана Лекић

Фото: Жељко Драшковић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This