Select Page

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије освештао је данас, на празник силаска Светог Духа на апостоле – Тројичиндан, обновљену цркву Светог Николе у селу Сеоштици у Братоножићима и у њој служио Свету архијерејску литургију.

Благодат која је сишла на свете апостоле и дала им силу да проповиједају Јеванђеље Христово није остала само на њима, него је остала на Цркви Божијој од тада па до дана данашњега, рекао је у литургијској проповиједи Митрополит црногорско-приморски.

„И биће тако, изливаће се та благодат на Цркву Божију, и сила са висине, до скончанија свијета и вијека. И ево видимо, како у сваком времену Бог пројављује своје апостоле и своје истинске слуге. Као што су свети апостоли проповиједали ријеч Божју и ту ријеч Божју запечатили својом мученичком крвљу, јер су пострадали за Христа, тако Црква Божија свједочи истину Божју у свим временима“, рекао је он.

Подсјетио је да није давно било када су у нашем народу страдали мученици за вјеру и навео да су у времену богоодступништва у нашем народу свој живот положили Митрополит Јоаникије Липовац са преко 100 свештеника Митрополије. Пострадали су само зато што нијесу хтјели да се одрекну вјере.

„Они су своју вјеру потписали својом крвљу. Исто је тако било у Русији послије Октобарске револуције. Данас је тако у Украјини, гдје безбожници, расколници отимају Цркви храмове, уз подршку и помоћ западних сила, које нама говоре о људским и вјерским правима, а дају помоћ за отимање светих храмова“, казао је Владика Јоаникије.

Говорећи о обнови храма Светог Николе, рекао је да се види да се у овом мјесту у прошлим временима живјело више од вјере него од хљеба.

„Потомци су се сјетили заслуга својих предака и нијесу допустили да овај храм коначно запусти. Обновили су га са великом пажњом и љубављу, не штедећи ни труда ни трошка ни времена. Нека Господ, који је излио своје огњене језике на апостоле и ученике своје, излије своје дарове и на нас данас сабране овдје. Да нас обогати вјером, добротом, међусобним разумијевањем, праштањем и слогом, и љубаљу“, казао је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

Pin It on Pinterest

Share This