Izaberite stranicu

Велика српска пјесникиња Десанка Максимовић стваралаштвом је надмашила вријеме и простор и за живота добила споменик, што је ријеткост, рекао је у Бањалуци академик Миливоје Унковић у Бањалуци, на отварању биографске изложбе посвећене овој пјесникињи поводом 125 година од њеног рођења и 30 година од смрти.

Десанку Максимовић називају принцезом српске поезије, а њену суштину најјасније је исказао почивши владика шабачки Лаврентије, рекавши да је она била од оних “великих и благородних душа, које Бог, с времена на вријеме, шаље на земљу, да би оплеменио и облагородио људску расу”.

Изложба је једна у низу манифестација којима ће ове године бити обиљежено 30 година од оснивања Академије наука и умјетности Српске.

Десанка је, кроз своју поезију проткану снажним емоцијама, било да је она љубавна лирика или патриотска, искрено саосјећала са свима који пате, а посебно са својим народом. Остаће забиљежене њене ријечи “Ја бих просто вољела да мој народ истраје у слободољубљу и правичности. И да истраје у немржњи. Али нека памти”.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This