Select Page

Поводом завршетка школске године 2022/23. годинa у Богословији Светог Петра Цетињског на Цетињу,  јуче је у Цетињском манастиру протосинђел Данило, игуман манастира Бањска, служио благодарење у молитвеном присуству Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморскога г. Јоаникија, а уз саслужење свештенства цетињског намјесништва и свештномонаштва ове свете обитељи.

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је честитао професорима и ученицима Цетињске богословије на завршетку школске године, као и на уложеном труду и добрим резултатима:

„Било је задовољство на Наставничком савјету када смо сабирали резултате вашега труда и учења, гдје је било јако добрих примјера. Наравно нијесу сви одлични, али видимо да сви ученици ове Богословије успјешно савлађују разред по разред и ваш труд је особен, посебан, нарочит, јер ово није обична школа, обично учење. Потребно је уложити много труда и у само учење, али сви знамо да би се постигли добри резултати, да исто тако, а можда и више, треба уложити труда у молитву, подвиг, да се цијело наше биће преобрази, да се наш ум просвјетли Божанском свјетлошћу како би улазио у тајне Божије мудрости и како би усвајао сва друга корисна знања.“

Владика је казао да је труд ове генерације наставак труда претходних генерација те да улази у историју ове школе, која је рад започела још прије 160 година, што је велики и драгоцјени јубилеј, који ћемо, како је истакао, обиљежавати у току 2023. године, од почетка сљедеће школске године.Такође, подсјетио је да се од обнављања ове школе испуњава 31 година и да је и то веома велики резултат, нарочито када се има у виду колико је свештенослужитеља из ове школе изашло, не само свештеника и ђакона, него и епископа који су се разишли по свим крајевима јурисдикције Српске православне цркве.

Додао је да је свечани тренутак и када започињемо школску годину.

„Тренутак са доста трепета, са доста наших молитвених жеља да нам Бог да снаге да савладамо градиво које се предаје, али и да духовно напредујемо, јер знамо да само савлађивање градива, само знање, само скупљање информација без напредовања у врлинама и у Божанском разуму, који просвјетљује сва друга знања, неће до нијети неког нарочитог плода“, рекао је Владика Јоаникије.

Владика је клазао да када, пак, завршавамо школску годину свјесни смо да смо завршили један важан подвиг, који није био лак.

„Али то још већим задовољством испуњава наше срце.Свака година је, заиста, велики труд послије кога треба одахнути, нарочито они који су се добро потрудили и који су уложили сву своју енергију, све своје умне, психичке и физичке силе да савладају градиво и да се у свему потруде да буду примјерни ђаци ове школе“, рекао је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникје је казао да учење у интернату није лако и подсјетио да су све значајне школе у свијету организоване на интернатском принципу, нарочито у земљама које имају велику просветну традицију.

Објаснио је да је то нарочито потребно због заједничке молитве.

„Заиста вам треба честитати на труду, али вам треба и одмора да прикупите снаге. Колиоко је добро трудити се, толико је важно и одморити се, али и не заборавити да то одмарање значи прикупљање снаге за нови подвиг ии за нову велику, можемо слободно рећи олимпијску трку. На овом трчању не могу аматери да издрже. Могу само олимпијци“, казао је Митрополит Јоаникије.

Митрополит је пожелио да труд цетињских богословаца буде Богом благословен и да Бог кроз њега умножи свако добро.

„Ми улажемо свој труд, а Божја милост, Божја благодат даје да успијемо да се дјкело изврши. И онај ко је највише успио, он ће, будући свјестан тога, рећи: није  то моје ништа – то је све Божја милост. Иако је чинио велики труд, али добро зна да без Божје милости, без Божје свјетлости и мудрости, која просвјетљује душе и срца, ништа не би могао учинити“, закључио је Митрополит Јоаникије.

В. Девић/Р. Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This