Select Page

„Човек чувајући своје достојанство и борећи се за правду, чини добро свима и право је добро оно које је суштински добро за све. Тако је наш народ остао и опстао на овом простору наше заветне земље. Потребна нам је мудрост која долази из Христовог мира, да не будемо у неком сукобу који нам је неко други наметнуо, него да се трудимо да сачувамо достојанство и мир и да више нико не буде повређен“, поручио је Његово преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског, послије молебна за мир који је служио 30. маја 2023. године у Храму Светог Ђорђа у Звечану, уз саслужење свештенства и молитвено учешће верног народа Божјег.

Беседа Епископа новобрдског г. Илариона, викара Патријарха српског г. Порфирија: 

У име Оца и Сина и Светог Духа.

Драга браћо и сестре, часни оци, драга децо, народе Божији,

Овде се сабрасмо да бисмо се у миру помолили у ова тешка и смутна времена када зла воља покушава да победи добру вољу, када зло покушава да победи добро и то на многим пољима и где год да се окренемо неки је напад. Ми другога прибежишта немамо осим онога које је најбитније, то је прибежиште уз Бога, уз Цркву Његову и ми се сабрасмо овде да будемо не уз Цркву него у Цркви, у самоме живоме Богу и да нађемо утеху и мир и да нам Господ Бог покаже пут којим да идемо.

Ја сам дошао да вам пренесем благослове Његове светости Патријарха српског Порфирија, који жели да буде овде са вама, али, како и знате и сами, спречен је био да дође. То је једна у низу неправди која се чини и нашем народу и нашој Цркви и свима нама на овом простору. Зато треба заједнички да се боримо за наше достојанство, да се боримо за оно што нам приличи и припада, и кроз ту борбу ми никога не угрожавамо. Човек чувајући своје достојанство и борећи се за правду, он чини добро свима и право је добро оно које је суштински добро за све. Тако је наш народ остао и опстао на овом простору наше заветне земље, Косову и Метохији, зато што се бринуо пре свега за свој завет и никога није угрожавао.

Људи добре воље су свесни да има места за све када има места у срцу човековом. Када нам је у срцу широко, онда има места и на земљи и под овом небеском капом и то знају људи добре воље, а људи добре воље има у свим народима, то да знамо. И да се молимо да превлада, да кажем, та воља кроз људе добре воље и да нам људи добре воље, који имају могућност, помогну у овим тешким временима, да то учине да би мир завладао, да би се вратио мир и разум победио.

Нама, браћо и сестре, потребна је мудрост која долази из Христовог мира, да не будемо у неком сукобу који нам је неко други наметнуо, изрежирао, него да се трудимо, колико то до нас стоји, да сачувамо достојанство и сачувамо мир и да више нико не буде повређен. Жао нам је свима због свих који су пострадали, који су повређени. Помолимо се Господу Богу за нашег брата Драгишу, коме се сада боре за живот, помолимо се и за оне друге који нису из нашега рода, и за њих треба да се молимо и међу њима има људи добре воље који нису настрадали што су желели зло неко да чине. Али има и оних који имају злу вољу, који су се измакли и стоје на сигурној удаљености и гурају друге да страдају.

Ми да не будемо тако наивни, него да сачувамо и мир и разум и уз молитве наших светитеља Светог великомученика кнеза Лазара Косовског и Светога Георгија Победоносца, и молитвама наших Свјатјејшег Патријарха Порфирија и нашега домаћина овде Владике Теодосија који води Цркву заједно са свештенством и монаштвом све ове тешке године између Сциле и Харибде, како се то говори, и уз Божију помоћ Црква којој врата Адова неће наудити, она ће дочекати онај дан Христов.

Немојте да се бринете, говори Христос, ја сам победио свет. Његова победа је већ наступила, само је битно да ми будемо уз ту победу, а победа је победа пре свега мира, ко год од нас има мир побеђује. Да ли је учитељ, да ли је бранилац, да ли је бранитељ, да ли је свештеник, он ако има мир и ако нема мржњу у своме срцу, он побеђује шта год да ради.

Нека би Божји благослов био, браћо и сестре, са свима вама! Нека би нас Бог мира и љубави уразумио, а нека би оне људе који су помрачени злом вољом отрезнио, да би се окренули доброј вољи и нека би добра воља заблистала, јер кад има добре воље у срцу има је и у свету. Нека би Бог мира благословио и овај град и ово место и нашу Епархију и Пећку патријаршију, нашу Цркву, све народе добре воље, и нека бисмо већ сада, а и у вечности, славили јединога истинитога Бога, Оца и Сина и Светог Духа, коме нека је вечна слава кроз све векове и сву вечност. Амин!

Транксрипт: Весна Девић

Владика Иларион је претходно служио молебан за мир у Храму Светог Василија Острошког у Лепосавићу.

Pin It on Pinterest

Share This