Select Page

ЈУ Музеји и галерија Никшић организује 1. јуна у 19 часова, у Градској кући, промоцију монографије„Илија Шобајић – између историјског и митског“ аутора Луке Ђукановића.

На промоцији ће говорити: Весна Тодоровић, професор, Љиљана Караџић, историчар умјетности, Давид Делибашић, сликар и аутор Лука Ђукановић.

Књига, илустрована монографија „Илија Шобајић – између историјског и митског“, у издању ЈУ Музеји и галерије Никшић,  настала је поводом седамдестогодишњице од упокојења помало заборављеног мајстора цртања, академског умјетника Илије Шобајића (1876 – 1953) који, као родоначелник црногорске графике и цртежа, заједно са: Анастасом Боцарићем, Шпиром Ђурановићем, Михаилом Врбицом, Шпиром Боцарићем, Марком Брежанином и др. припада првој генерацији академски школованих црногорских ликовних умјетника. На неки начин, књига је настала и као уздарје умјетнику и члановима његове шире породице, који су, у једном историјском периоду, допринијели убрзаном културном развоју града Никшића.

Кроз једанаест поглавља монографије (ако не рачунамо дјелове Литература и извори, Индекс имена и Списак радова, који су техничке природе), Лука Ђукановић, сликар – кустос и аутор, зналачки и са пуно детаља и занимљивости, води нас кроз живот и дјело умјетника.

Приказујући у књизи велики број докумената и фотографија, као и репродукција Шобајићевих цртежа (преко 200 прилога) аутор каже: „Свјестан особености народа и земље из које је поникао, умјетник је настојао да класичним ликовним језиком фрагменте сјећања, лица и крајолике експонира кроз своје дјело као кључне елементе црногорске духовности и на тај начин их сачува од заборава…“

Књига „Илија Шобајић – између историјског и митског“, писана зрелим и одмјерним језиком, са добрим разумијевањем времена, околности и средина у којима се умјетник школовао и стварао, са подједнаким интересовањем за његов достојанствени живот, као и дубину и љепоту његовог цртежа, у исто вријеме је и анализа и синтеза, подједнако лијепа и за читање и за гледање. Сама за себе, и ова књига је, ако не ријешила, а оно макар пред нас поставила  један занимљив умјетнички задатак да пажљиво гледајући и разумијевајући ликовну поетику и перфекцију једног мајстора цртања, у том дјелу, као у мирној и дубокој води, нађемо одразе и идеале једног, давно прошлог и обавезујућег времена и једне умјетничке епохе.

 

Pin It on Pinterest

Share This