Select Page

У Недељу Светих отаца Првог васељенског сабора, 28. маја 2023. године, Његово блаженство Патријарх јерусалимски г. Теофил посетио је православну заједницу арапског говорног подручја у Турана, у близини Кане Галилејске.

Његово блаженство је срдачно дочекан од стране свештенства, верног народа и локалних извиђача. Патријарх је началствовао Светом литургијом у Цркви Светог Георгиј, уз саслужење високопреосвећених архијереја назаретског Киријака, константинског Аристарха и пелског Филумена и свештеници Галилејске области који говоре арапски.

– Жеље светих богобојажљивих отаца свете Цркве Христове окупиле су нас данас у вашем граду да са захвалношћу прославимо њихов свети спомен као и Први васељенски сабор у Никеји 325. године. Наша Света црква посебно поштује 318 богоносних отаца, јер су они, на позив Светог цара Константина Великог, сазвали Први васељенски сабор који је с једне стране осудио и борио се против јеретичког учења Ареја, а с друге стране на најпрецизнији начин формулисао православну веру како је исповедамо у Символу вере. Тачност учења је оно што одређује и правилан начин живота хришћанина. Због тога Свети Павле заповеда свом ученику Тимотеју, говорећи: „О Тимотеје, сачувај повјерен ти залог, клонећи се поганих и празних разговаора и спорова лажно названога знања“ (1. Тим. 6,20). Они који су изгубили циљ у вери су они који измишљају и не прибегавају изворима наше вере, односно Светом писму, Старом и Новом завету и светом апостолском предању, који чине свеукупност божанских извора вере и спасоносних истина предатих од Господа апостолима и вернима у Цркви. Овим речима желимо да вас уверимо да Јерусалимска патријаршија никада није штедела труда и трошкова, никада није напуштала хришћанско стадо које јој је поверено Божанским промислом и никада није престала да брине о очувању светиња наше вере као и о очувању мултирелигијског и мултиетничког статуса Светог града Јерусалима – беседио је Патријарх Теофил.

Извор: Јерусалимска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This