Select Page

У недељу седму – Светих отаца Првог васељенског сабора, на остацима манастира Пречиста Крајинска код Остроса, Светом литургијом коју су служили свештеници из Бара и Улциња, почели су Дани Светог Јована Владимира.

Светом литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић. Саслуживали су му протојереј Синиша Смиљић и јереј Александар Орландић, а на литургијске возгласе одговарале су сестре из манастира Бешка.

Након што је отац Слободан прочитао зачало из Светог јеванђеља, присутним вјерницима обратио се отац Синиша.

Он је казао да су људи путници у овоме свијету и да слиједећи Христове знакове и путоказе, идемо у вјечност тамо гдје је и Господ пошао, гдје ћемо и ми за Њим поћи, а то је на небеса са десне стране Бога и Оца у Царству Божијем.

„И ево управо, као што је она звијезда вителејмска мудрацима, који су тражили истину и гледали у небеса да је открију и дочекају онога кога су пророци најављивали, показала пећину витлејемску и Богомладенца Христа, па Му се они поклонише, тако смо и ми јутрос овдје дошли гледајући једну другу звијезду. А та звијезда је једна од сјајних звијезда на Небу мученика рода нашега, светитеља – угодника Божијег Светог Јована Владимира. Управо вођени свјетошћу примјера његовога, та звијезда нас је довела овдје на ово свето, тајанствено и узвишено мјесто“, бесједио је отац Синиша.

По његовим ријечима ово свето мјесто није ништа мање узвишено од свих оних мјеста на којима је Мојсије добио заповијести Божије и на којима је Господ проповједао народу са горе и гдје се Господ преобразио и вазнио на Небо:

„Сва та узвишена мјеста су узвишена колико и ово мјесто овдје, гдје се по предању и историји Свети Јован Владимир својом мученичком смрћу показао нама као примјер, како је он слиједио Господа“, казао је прота и поручио да као што се Господ жртвовао за читав род људски, тако се Свети Јован Владимир жртвовао за род свој српски и постао један од путоказа ка животу вјечном.

Након завршене Свете службе Божије, оци су освештали славске дарове, које су у част Светог Јована Владимира принјеле сестре из манастира Бешка.

Заједничарење је настављено уз трпезу љубави.

Дани Светог Јована Владимира настављају се у уторак и сриједу, када ће бити одржан хуманитарни фудбалски турнир, чиј је прилог намијењен као помоћ манастиру Девич на Косову и Метохији.

Весна Девић / Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This