Select Page

Равноправни носиоци овогодишње Плакете, коју додељује Фонд „Бранислав Мане Шакић“ за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања, су новинари Јелена Ђукић и Жељко Стефановић, саопштио је овај Фонд једногласну одлуку стручног жирија. Заједничка нит им је рад у културно-забавном програму Радио Београда, мада је њихово делање везано за различите временске периоде. Жири је мишљења да је, уз подразумевану гласовну и језичку стручност, значајан и њихов допринос, лични печат и препознатљивост и на пољу информативно-образовног сегмента емисија поменутог жанра. Добитницима признања одличје ће бити уручено 3. јуна 2023. у смедеревској Народној библиотеци, каже у Саопштењу за јавност гђа Јадранка Нићин, оснивач Фонда „Бранислав Мане Шакић“.

Подсећамо, Фонд и одличје носе печат сећања и дужног поштовања према Браниславу Манету Шакићу, чији су живот и четврт века спикерског рада остали уткани у битисању смедеревског радија. Значај истоимене награде за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања је утолико већи уколико се зна да је прва, и до скора једина те врсте на подручју бивших држава СФРЈ и свих потоњих до данас, чему у прилог говори и континуитет њене доделе од 1998. године.

Јелена Ђукићновинар у пензији, током свог вишедеценијског рада, најпре у Радио Београду а потом и у Телевизији Београд, као аутор, водитељ и уредник, бележи низ емисија и серијала у културно-забавном програму ових гласила. Завршивши студије југословенске и светске књижевности 1962., свој професионални ход започиње 1963. као сарадник, а потом и уредник и водитељ разних контакт емисија.

Прва у низу, „Микрофон је ваш“, преименована у „Суботом увече“, коју води са Властимиром Ђузом Стојиљковићем, доноси јој 1967. „Златни микрофон“, а већ наредне године и Награду Радио Београда за најбоље годишње програмско остварење. Пре преласка у Телевизију Београд, непуну деценију рада  заокружује серијалом  „Тражимо забаву за вас“, кроз разговоре са врсним делатницима – Десанком Максимовић, Бранком Ћопићем, Густавом Крклецом и Радивојем  Лолом  Ђукићем.

У Образовном програму Телевизије Београд, радила на серији документарно-играних емисија  „Култура становања“ у сарадњи са Новаком Новаком, краће време води емисију „Село без сељака“,а преласком у Културно-уметнички програм припрема, уређује и води документарни део серије емисија „Недељно поподне“, као и емисије намењене младима „По људима учио сам свијет“ (Његош).

Поводом 13. јуна, Дана новинара Србије, Савеза новинара Југославије и Удружења новинара Србије, 1989. добија Сребрну Плакету за 25 година рада у новинарству и допринос развоју новинарске организације. Исте године одлази у пензију.

Након смрти супруга  Радивоја Лоле Ђукића 1995.,а по његовој жељи, збрињава  Легат и уступа га Централној библиотеци Црне Горе на Цетињу да би потом у периоду од 1995. до 2004. приредила и објавила његове рукописе – Огледало грађанина покорног, Десет заповести, Људи са две главе, Црни снег, Будибогснама и Камелеони.

Жељко Стефановићрођен 1962. у Београду, већ 17 година уређује, припрема и води култну емисија  Радио Београда 1 Време спорта и разоноде, породични магазин о спорту, уз актуелности из јавног и културног живота, а чије емитовање је почело давне, 1960. године. Као 14-њак заинтересован за овај медиј, започиње сарадњу у емисији Вече уз радио Николе Караклајића, што је потом утицало и на његово касније опредељење да студира  новинарство.

Заљубљеник у музику, од 1979. аутор  је и водитељ омладинске емисије Радио Смедерева  „Музички рингишпил“ а 1994. упоредо сарађује и са другим медијима као што су Радио 101, Београд 202,Трећи канал РТС-а, где бележи ангажман и у емисијама  „Да питамо заједноЛето на АдиХит месеца и др. Више година води и познате музичке фестивале МЕСАМ, Београдско пролеће, Гитаријаду у Зајечару.

Статус стално запосленог стиче 1988. у Јежу, радећи за часопис ИТД, потом је 13 година део редакције Политици експрес“ паралелно радећи и на програмима Радио Београда. Писао је и за бројне часописе на подручју Србије, сарађујући и са сарајевским АС-оммакедонским  Екраном и словеначким листом  Вечер.

Добитник је више признања, међу којима су и „Златни микрофон“Оскар популарности, статуе Златног мелоса, бројне дипломе за вођење хуманитарних концерата и приредби, те Децембарске награде Скупштине општине Звездара за значајан допринос развоју и унапређењу физичке културе. Члан је еснафског и Удуржења спортских новинара Србије.

***

Желећи да подстакнемо очување нашег језика, штитећи га од страних утицаја неговањем правилног говора, посебно у електронским медијима Србије, где је улога спикера, водитеља и новинара од посебне важности, подсећамо да су управо тим поводом 1998. године установљени Фонд „Бранислав Мане Шакић“ и истоимена награда, са намером да се додељује за врхунски домет и високи професионализам у овом послу. Од 2017. године награда покрива и подручје окружења и расејања.

Ово признање носи печат сећања и дужног поштовања према Браниславу Манету Шакићу, човеку-заљубљенику у чистоту језика и лепоту изговорене речи, чији су живот и четврт века спикерског рада остали уткани у битисању смедеревског радија. Имајући поменуто у виду, исте године од његовог прераног одласка, а на иницијативу супруге Јадранке Нићин, новинара, и уз свесрдну подршку ове медијске куће, формирани су Фонд и одличје који носе Шакићево име.

Закључно са 2010. годином награда  је додељивана 16. октобра у Радио Смедереву, на дан оснивања овог медија да би, након његове приватизације а потом и гашења, целокупна  реализација избора и уручења Плакете остала у надлежности иницијатора и оснивача Фонда, и обавља се у Народној библиотеци Смедерево 5. јуна, на дан рођења Бранислава Манета Шакића.

Стручни жири, у чијем саставу су представници Фонда и неколико бивших добитника награде, од 1998. године па закључно са 2022. годином, изабрао је 27 носилаца одличја за које сматра да су својим радом оправдали сврху постојања овог признања.

Подсећања ради, Плакету су добили : Даница Лекић, спикер Радио Смедерева,  која је са колегом  Шакићем у овој кући била од његовог оснивања, потом Драга Јонаш  (Радио Београд),  Марија Славковић   (Радио Београд),  Душко Марковић  (Радио Београд),  Снежана Живковић  (РТВ Нови Сад), Винка Кнежевић (РТВ Крагујевац), Жарко Обраћевић  (Радио Београд) и Томислав Богдановић (РТВ Крушевац).

Следе Душанка Калањ (РТС), Светлана Алексић (РТВ Панонија, Нови Сад), Александар Гајшек (ТВ Студио Б, Београд), Стево Обрић (РТВ Крагујевац), Милоје Мића Орловић (РТС),  Мирослав Војводић (Радио Београд), Десанка Милосављевић (Радио Косовска Митровица), Дина Чолић (РТС), Светлана Младеновић (Радио Београд 202) и Љиљана Марковић (РТС). Одличје су примили и Марина Рајевић Савић (РТС, Телевизија Храм), Слободанка Вујанић (РТВРС, Радио Републике Српске), Јелена Јеж (Радио „Слово љубве“ Архиепископије београдско-карловачке),  Драган Павловић (Радио Смедерево, Лукс радио), Урош Бобић (Спутњик, Србија), Мила Милосављевић (Српска ТВ, Црна Гора), Никола Милојевић (ТВ продукција ЗСО Вуковар, Хрватска), а 2022.г. добитници су Сања Лубардић (ТВ Студио Б,Београд) и Тамара Весна (Српска ТВ УСА, Чикаго).

Уз постојеће одличје, које се у континуитету додељује од 1998. године, Фонд „Бранислав Мане Шакић“ је 2017. године установио још једну награду, Специјално признање, са циљем да се додељује странцима за изванредно владање српским језиком. Први добитник је Француз Арно Гујон, оснивач и директор хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, а 2018. је отишло у руке Рускиње Ане Ростокине, преводиоца и књижевног ствараоца. Поменуто одличје је  2019. припало Бразилцу Тијагу Фереири, туризмологу и блогеру, 2020. Јапанки Фумико Такешити Кнежевић, корепетитору и члану Народног оркестра КУД „Градимир“, 2021. није додељено одличје, а носилац овог признања у 2022. је Италијан Марио Лигуори, писац и доцент на Филозофском факултету и Академији уметности у Новом Саду.

Значај награде „Бранислав Мане Шакић“ је утолико већи уколико се зна да је прва, и до скора једина те врсте на подручју бивших држава СФРЈ и свих потоњих до данас, чему у прилог говори и континуитет њене доделе током протеклих 25 година.

Извор: Радио „Слово љубве“

Фото: Фонд „Бранислав Мане Шакић“

Pin It on Pinterest

Share This