Select Page

У амфитеатру Народне библиотеке Србије у Београду 19. маја 2023. године одржана је промоција књиге „Три века Библиотеке Српске патријаршије: Откривено благо“, аутора ђакона др Ненада Идризовића.

О монографији су говорили: др Гордана Стокић Симончић, редовни професор Филолошког факултета у Београду; др Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве; аутор ђакон др Ненад Идризовић. Међу слушаоцима су били др Владимир Радовановић, директор Музеја Српске православне цркве; презвитер проф. др Србољуб Убипариповић и протођакон проф. др Драган Радић, професори Православног богословског факултета Универзитета у Београду; протођакон Радомир Ракић, као и друге колеге и пријатељи аутора монографије која је проистекла из текста докторске дисертације „Патријаршијска библиотека Српске православне цркве 1706–2006. године“ одбрањене 2016. године на Катедри за библиотекарство Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Реч је о сасвим новој, свежој и критички осенченој историји Библиотеке Српске патријаршије, како су истакли говорници. „Сам аутор бавио се и раније библиотекама под окриљем Цркве, пишући, између осталог и о најстаријим библиотекама код хришћана, а монографија о најстаријој активној библиотеци у Србији логичан је наставак тих научних преокупација“, пише у предоговору др Гордана Стокић Симончић.

„Вредност овог издавачког подухвата лежи у томе што су ову монографију препознали и представници архивистике, музеологије и библиотекарства. Говорећи у име своје бранше, аутору се мора одати признање јер је зашао у тринаест институција које садрже архивску грађу и двадесет шест архивских фондова, од којих се неки налазе и изван граница наше државе. У овој монографији, аутор је историју библиотекарства ставио у контекст српске црквене историје и културе која одише књигољубијем“, закључио је др Радован Пилиповић.

Извор: ТВ Храм

Pin It on Pinterest

Share This