Select Page

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије и председник Хуманитарне организације Солидарност за Косово г. Арно Гујон потписали су 19. маја 2023. године у Патријаршијском двору у Београду меморандум о сарадњи са циљем економске помоћи српском народу на Косову и Метохији.

До краја септембра 2023. године Хуманитарна организација Солидарност за Косово финансираће пројекте Епархије рашко-призренске у вредности од 86.000 евра за изградњу заштитне ограде за погон за пастеризацију воћа и поврћа у Могили, сервис пољопривредних машина у Врбовцу, куповину мултикултиватора, изградњу бунара за стајско ђубриво у Слатини, летовање деце из енклавана на мору, као и конвој хуманитарне помоћи.

Преосвећени Епископ г. Теодосије је подсетио на вишегодишњу добротоворну активност г. Гујона и његове хуманитарне организације и нагласио: – Са благословом Његове Светости Патријарха г. Порфирија данас смо потписали меморандум о сарадњи Епархије рашко-призренске и Хуманитарне организације Солидарност за Косово чији је председник г. Арно Гујон, велики пријатељ српског народа, коме преносим изразе захвалности Његове Светости Патријарха за сва доброчинства учињена Српској Православној Цркви и српском роду. Неоспорна је чињеница да физички и духовни опстанак српског народа на Косову и Метохији увелико зависи од деловања Српске Православне Цркве, а оно се огледа у њеном свестраном добротворном раду. У тим нашим напорима велику помоћ већ годинама добијамо од г. Гујона и Хуманитарне организације Солидарност за Косово.

Подсетивши да је меморандум потписан у Патријаршијском двору у Београду, а не у манастру Грачаници, јер му је већ четири године забрањен улазак на Косово и Метохију, г. Гујон је истакао: – Меморандум који смо потписали данас озваничава сарадњу са Епархијом рашко-призренском, са којом радимо на помоћи угроженим породицама од нашег оснивања 2005. године. Наша организација је током 2021. године финансирала пројекте Епархије у вредности од 446.000 евра, 2022. године та помоћ је износила 380.000 евра, а од почетка ове године 117.000 евра. Са Епархијом смо отворили неколико фарми, једну млекару, фабрику за пастеризацију воћа и поврћа. Сваке године породицама које се баве пољопривредом делимо краве, козе и овце, као и пластенике. То је само подстрек људима који желе да живе од свог рада,а не од хуманитарне помоћи. Нажалост, овај меморандум нисмо могли да потпишемо у манастиру Грачаници, јер ми је већ четири године забрањен улазак на Косово и Метохију. Најважније је, међутим, да помоћ стигне и да ништа не може да спречи нашу солидарност.

Потписивању меморандума у Патријаршијском двору у Београду присуствовао је Преосвећени Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This