Select Page

Годишњица освећења Цркве Светог Петра Ловћенског Тајновидца у Бару,  подигнута по узору на ловћенску капелу, биће прослављена евхаристијским сабрањем у суботу, 20. маја, са почетком у 8 часова.

Црква Светог Петра Ловћенског Тајновидца, који се налази поред барског Саборног храма, освештана је 21. маја 2017. године на празник Светог Јована Богослова.

Чинодејствовали су архијереји: блаженопочивши Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, његов наследник на трону Митрополит Јоаникије, тадашњи владика будимљанско-никшићки, Митрополит михаловско-кошицки Православне цркве Чешке и словачких земаља господин Георгије и владике источноамерички Иринеј, пакрачко-славонски Јован и буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, тадашњи епископ диоклијски.

Митрополит Амфилохије је рекао да су се овом црквом спојили Ловћенски Тајновидац – великомученик, како га је назвао Свети Владика Николај, и наш први мученик.Свети Јован Владимир: „Тако је поново обновљен тај свети темељ на коме се гради људска судбина, на коме се гради Божанска творевина, на коме је саграђено све оно што је свето и честито широм васељене и у судбини свих земаљских народа, поготово нашега хришћанскога српскога народа. Ако Бог да, тим сједињењем Јована Владимира и Петра Ловћенског Тајновидца кроз ова два храма, постављени су темељи обнове онога оскрнављенога, разоренога храма на Ловћену.“

Златним ликом Светог Петра II Ловћенског Тајновидца Митрополит Амфилохије је том приликом постхумно одликовао Иса Махмутовића, који је приликом рушења цркве на Ловћену почетком седамдесетих година прошлог вијека одбио да учествује у том непочинству и због тога остао без посла. Одликовање је примио Исов син Ћазим, који је из Париза специјално допутовао на освећење цркве

Владика је истим признањем одликовао и добротворе храма: Риста Дрекаловића, протомајстора Момчила Станојевића и Милисава Миша Остојића, а архијерејском похвалницом Милоша Бата Вукадиновића и Младена Гајевића.

Освећењу цркве претходила је свечана академија (20. маја) на платоу испед Саборног храма Светог Јована Владимира на којој је свечану бесједу изговорио академик Матија Бековић, који је казао да је Црква Светог Петра Цетињског обурдана са Ловћена, крова наше отаџбине, али да није нестала него освитала на другим мјестима.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This