Select Page

Јуче, на недјељу Самарјанке, црква светог Василија Острошког на Јабуци код Матешева прославила је своју храмовну славу. Ове године је било посебно свечано јер је Свету Литургију служио отац Сергије, настојатељ свете острошке обитељи и чувар кивота Светог Василија. Оцу Сергију су саслуживали умировљени протојереј колашински Раде Радовић и јереј Лека Вујисић. Домаћин овогодишњег славског сабрања био је господин Зоран Поповић. Домаћинство славе је за наредну годину преузела породица Влаховић.

Отац Сергије је цркви на Јабуци донио благослов острошке обитељи, икону Светог Василија која је неколико година стајала на његовим светим моштима. Ова светиња је са великом радошћу дочекана и пошто јој се вјерни народ поклонио положена је на свети престо као највећа светиња овог храма.

Сабрање је настављено трпезом љубави, за којом су вјерници имали прилику да чују искуства оца Сергија и његове утиске са недавног догађаја обретења моштију свете Ане, мајке Светог Василија. Ктитор цркве на Јабуци, господин Боро Вујисић, такође је присуствовао на служби божјој и са радошћу се поклонио икони Светог Василија, дару острошке обитељи.

јереј Лека Вујисић

 

Pin It on Pinterest

Share This