Select Page

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве започео је 14. маја 2023. године Светом архијерејском литургијом којом је, у Спомен храму Светог Саве на Врачару са почетком у 9 часова, началствовао Његова светост Патријарх српски г. Порфирије, уз саслужење отачаствених архијереја.

После прочитаног јеванђељског зачала, са благословом Његове светости Патријарха српског г.осподина Порфирија беседио је Његово преосвештенство Епископ браничевски Господин Игнатије.

На крају Свете саборне архијерејске литургије, Његова светост Патријарх српски г. Порфирије је поручио:

– Браћо архијереји, браћо свештеници, драга браћо и сестре, по промислу Божјем и по благодати Духа Светог ми, архијереји Српске православне цркве, сабрали смо се у престоници нашој и служили Свету литургију овде, у саборном заветном храму нашег народа. Служили смо Свету литургију, како је дивно Владика Игњатије рекао, да бисмо показали да је Црква сабор, заједница. Сваки сабор добија свој смисао и своју пуноћу само кроз сабор који јесте Света литургија на којој нисмо само сабрани ми људи, него смо сабрани у Христу и око Христа са свим светима и сви ми заједно.

Обичај и предање јесте да се епископи Цркве Христове сабирају да служе Свету литургију, али истовремено да размишљају о свим изазовима са којима се суочава и Црква као таква, али и сваки појединац тамо где се налази у свом времену и простору. Ми данас живимо и у времену и у простору који је, како се то каже, глобално село, а то значи да не постоји ништа што нас се не тиче и не постоји ништа што било где да се догоди неће доћи и до нас. И у најудаљенијем месту и најусамљенијој тачки земљиног шара допире све оно што се наизглед налази далеко и што се не тиче те тачке. Међутим, глобални свет је показао да смо и споља, а ми знамо у суштини да смо сви међусобно повезани, као и да све што чини један тиче се читаве Цркве, али се тиче и читавог људског рода. Зато се Сабор и сабира. Архијереји су, слава Богу, дошли су из читавог света, из свих крајева где их је Црква одредила и дала благослов да изграђују Тело Христово. Дошли су са својим искуством, са својим увидима, а сабрали смо се сви заједно да, уз молитву и вером у Христа, покушавајући најпре да разумемо шта је оно што се збива око нас, али и у нама, а онда вером и молитвом трудимо се и трудићемо се да дамо одговоре на изазове и на сва збивања, имајући увек у свету само један и једини циљ, а то је да сведочимо Христа распетог и васкрслог и да наша реч буде увек реч Христова, реч Јеванђеља, која ће наравно негде звучати на један начин, негде на други, неко ће на свој начин доживети, а опет неко други на другачији начин. Међутим, у Сабору и саборно, и у Светој литургији и кроз Свету литургију, увек ће бити једна и јединствена реч, јер ће бити реч Христова. Зато се Сабор сабира не да би уподобио Цркву или да би уподобио Јеванђеље Христово овом свету, него држећи се Јеванђеља и речи Христове, литургијског искуства, има за циљ и моли се Богу да оним што је вечно и што је истинито преображава свет и од света чини Цркву. Понекад ће реч Цркве зато бити наизглед опора и горка, а понекад и блага. Међутим, она ће увек бити реч Христова, а то значи увек ће бити отрежњујућа и исцељујућа.

Нека Бог да да овај наш Сабор протекне у миру, у међусобном разумевању, у љубави. Нека протекне у слободи, а то значи да протекне у могућности да свако износећи своје мишљење, свој доживљај и свој став допринесе да се када разговарамо о проблемима сваки проблем сагледа са сваке могуће стране, а када разговарамо о нечему што треба афирмисати да у ономе што афирмишемо, тј. сведочимо буде укључен допринос сваког у једно сазвучје, што јесте симфонија, али у једном гласу. Молимо, браћу, сестре и вас који сте се овде сабрали народе Божји, да се молите за нас епископе, јер Црква смо сви ми. И зато ћу само додати да онда када неко препознаје у Цркви силу Божју он је препознаје у свима нама заједно. И опет, када неко, а имамо нажалост неретко и такве изазове и искушења, изврће оно што је реч Цркве, неретко клевеће, неретко мења тезе, неретко одређује шта Црква треба да чини, он то каже свима нама. Није Црква само четрдесет или педесет епископа него је Црква народ Божји, а епископи су на месту и по обличју Христовом да би приносили у име свих жртву бескрвну и да би вршили тајну Христову.

Нека све Господ благослови. Браћо архијереји, нека нам Бог да најпре смирења, љубави, мудрости и осећања да у сваком од нас има места за сваког, као и одговорности за дело и реч Цркве овде и сада, али и свугде где год нас је Бог поставио. Христос васкрсе!

***

Радни део заседања највишег јерархијског, црквено-законодавног и црквено-судског тела Српске православне цркве, под председништвом Његове светости Патријарха српског г. Порфирија и уз учешће високопреосвећене и преосвећене господе епархијских архијереја, започеће у понедељак, 15. маја 2023. године у крипти Светог великомученика кнеза Лазара храма Светог Саве на Врачару.

Извор: СПЦ/ТВ Храм

Pin It on Pinterest

Share This