Select Page

У оквиру културно-духовне манифестације „Дани Светог Василија Острошког“, коју организују Епархија будимљанско-никшићка, Црквена општина и Општина Никшић, у уторак, 9. маја 2023. одржано је вече Културно умјетничко друштво „Венац“ из Грачанице.

На сцени Никшићког позоришта, пред бројном публиком, изведена је кореодрама „700 – Ансамбл Венац игра у славу 700 година манастира Грачаница“.

Изградња манастира Грачанице, задужбине краља Стефана Уроша II Милутина (Немањића), завршена је 1321. године, тако да се 2021. навршило 700 година од тог догађаја. Ансамбл народних игара и пјесама Косова и Метохије „Венац“ из Приштине са привременим сједиштем у Грачаници, као чувар и презентер нематеријалног културног наслеђа Косова и Метохије и Србије, дао је велики допринос обиљежавању 700 година манастира Грачаница, извођењем  програма „Венац игра у славу 700 година манастира Грачаница“.

Извођењем овог програма на симболичан начин се спаја материјално (манастир Грачаница је на Унесковој листи свјетске материјалне баштине од 2006) и нематеријално насљеђе (игра, пјесма, музика и обичаји) и свједочи да културна баштина и насљеђе српског народа на Косову и Метохији и даље живи и актуелни су, нису само дио историјског памћења.

Пројекат „700“, који је реализован под покровитељством Министарства културе Републике Србије, прва је кореодрама народне игре, која излази из концепта досадашњих фолклорних програма. У недостатку развијене сценске форме овог облика области умјетничке народне игре, може бити окарактерисан и као мјузикл народне игре на основама нематеријалног културног насљеђа и преломних историјских тачака.

У сам програм је уткан дио кореодраме „Fresca Viva/Оживљена фреска“ славног српског кореографа Братислава Грбића, рођеног Призренца, инспирисане мотивима традиционалне игре, која се појављује на фрескама српских средњевековних манастира.

Национални ансамбл народних игара и пјесама Косова и Метохије „Венац“ из Грачанице приредили су прави музичко-сценски спектакл, какав се у Никшићу није одавно видио.

Учесници концерта изазвали су буру емоција код публике, која их је на крају програма поздравила дугим и срдачним аплаузом.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This