Select Page

Са благословом Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, са платоа подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог, данас, 10. маја у 17 часова, кренуло је двадесет прво традиционално ходочашће вјерника ка манастиру Острог. Да би се поклонили Светом Василију, они ће до острошке светиње пјешачити око 40 километара.

Организатор – протојереј мр Предраг Шћепановић, парох толошки и архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски, казао је да у литији учествује преко 2.000 људи, већином младих: „Ово је величанствена литија, са молитвом Светом Василију Острошком за здравље, радост и мир.“

Истакао је да је поред благослова Светог Василија Острошког и Митрополита Јоаникија са јерејом Велимиром Бугарином отишао и пред гроб светопочившег Митрополита Амфилохија да благослови ову литију, како је благословио и кад је први пут кретала прије равно двадесет једну годину.

Сваке године на десетине хиљада вјерника долазе у острошку светињу да измоле помоћ и благослов Светог Василија, тако је и ове године.

Гојко Бошковић је из Бара пјешице кренуо на поклоњење Светом Василију и у Подгорици се прикључио литији, а то чини већ пуних тридесет седам година како наводи прота Предраг. Такође, његовом примјеру следовали су ове године и млади учесници из Бара: Стефан Бакрач, Ђорђе Поповић и Балша Вучелић.

Прота Предраг је поздравио и многе људе који су се литији прикључили и из Бијелог Поља, а посебно је поздравио Линду из Финске, која је по вјероисповијести протестант, али ће учестовати у литији и на поклоњењу Светом Василију ићи боса.

Међу бројним ходочасницима нашао се најстарији Лука Бошковић (86) из Колашина који је поручио: „Бићу дио ове лијепе приче док ме ноге буду носиле. За сада је добро и не бринем.“

Током овог молитвеног хода, протојереј Предраг Шћепановић је са осталим учесницима застао на кратко испред Завода за извршење кривичних санкција Црне Горе у Спужу и позвао их да поздраве запослене у Заводу, јер, како је истакао, захваљујући њиховој предусретљивости и доброј вишегодишњој сарадњи, на стотине затвореника има прилику да прими утјеху, исповиједи се и присаједини Светим тајнама Тијела и Крви Христове.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This