Select Page

Хор Светог новомученика Станка из Никшића, концертом уприличеним у Саборном храму Светог Василија Острошког, обиљежио јубилеј – 30 година постојања. Овом духовном вечери почела је овогодишња културно-духовна манифестација „Дани Светог Василија Острошког“.

Како се могло чути у уводној ријечи оснивање хора Светог новомученика Станка, првог црквеног хора у Никшићу, благословио је 1993. године блаженопочивши Митрополит Амфилохије и од тада обитава, у пуноћи, вођен чврстом руком диригентице професорице Ленке Дурутовић. Броје око 50 чланова, који редовно учествују у свим литургијским и богослужбеним догађајима у никшићком Саборном храму.

Обиљежавању великог и значајног јубилеја – три деценије непрекидног славословља Господу, присуствовали су: Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић, предсједник СО Никшић Немања Вуковић, свештенство, монаштво и бројна публика.

Јубилеј је хору честитао предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић, уручивши диригентици Ленки Дурутовић Захвалницу за вишедеценијски предани рад са дјецом Никшића на пољу просвете, културе и духовности као професор и хоровођа црквеног хора.  Изразио је задовољство што Општина Никшић Дан Светог Василија Острошког, ове године, званично прославља као своју славу, а том одлуком, донијетом на последњој Скупштини Општине формализована је, по његовим ријечима, воља која у овом народу постоји више године и деценија.

„Такође бих се захвалио и нашем уваженом Митрополиту Јоаникију, који је, када смо као одборници раније имали идеју да предложимо да Дан Светог Василија и формално постане слава Општине, он нас је питао мудро да ли смо ми сигурни да постоји већина која ће то донијети. Тада нисмо били сигурни у то, али захваљујући, између осталих, и њему дошли смо до тога да ту већину имамо данас у нашем граду, у политичком смислу да то можемо да донесемо и да вољу народа, која је недвосмислена по овом питању испунимо одлуком, која је донесена на последњој Скупштини Општине“.

„Посебно ми је драго што прва манифестација у том духу јесте овај вечерашњи концерт нашег хора Светог новомученика Станка, хора који носи име једног дјетета ког су Турци убили док је чувало овце, а ево већ 30 година, Ленка Дурутовић дјецу Никшића склања од ових савремених пошасти у окриље свог хора, нуди им утјеху, нуди им наду, нуди им спас, и због свега тога, због читавог тог рада, ми још нисмо донијели формалну одлуку како ће Општина обиљежавати и које ће све награде давати поводом своје славе, зато смо, ове године, припремили Захвалницу која је први чин у односу на то што је Дан Светог Василија Острошког и званично наша слава, да је уручимо, управо, Ленки Дурутовић и њеном хору“, рекао је Ковачевић.

Хор Светог новомученика Станка је награђиван бројним граматама и одликовањима, неке од њих су уручена из руку духовних великана нашег времена.

За двадесетпетогодишњи труд и старање, за благољепије богослужења у дому Господњем, Златним ликом Светог Петра II Ловћенског Тајновидца, благословом блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, а истим поводом тадашњи Владика будимљанско-никшићки Јоаникије, одликовао је проф. Ленку Дурутовић Орденом Светог Георгија II степена.

Тридесетогодишњи јубилеј хору и диригентици честитао је Митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

„У свјетлости Васкрсења Христовог прослављамо и овај дивни тридесетогодишњи јубилеј хора Светог новомученика Станка Острошког. Када прослављамо јубилеј гледамо на оба свијета, гледамо уназад, али, исто тако, гледамо и у будућност јер успјеси овог хора су нас оспособили да увијек тежимо ка добру, ка Господу, ка највећим вриједностима, а то је будућност Царства небеског. Ово јубиларно вријеме доживљавамо као пуноћу времена. У њему се сабирају сви они најљепши, најузвишенији тренуци, највећа достигнућа овог благословеног хора, који се понајвише, што је природно, истакао на светим богослужењима“.

„Наравно, имао је изузетне резултате у манифестацијама које су световног карактера, било је и таквих прилика, али, он је увијек носио духовност и поносни смо на све успјехе које је овај хор постигао у Црној Гори, у нашој широј отаџбини, али и у свијету; био је веома запажен на многим значајним манифестацијама. Морам да истакнем још једну чињеницу – 30 година великог подвига диригентице Ленке Дурутовић која је држала на окупу млади нараштај, али и све оне који су почели са њом, чини ми се да их има доста који су и до дан данас остали са њом у овом хору. Имали смо утисак да је веома захтјевна што и мора бити као диригент, али то показује да је имала огромну љубав и огромну жртву. Господ је њен труд, њену љубав благословио изузетним резултатима. Честитам, не само госпођи Ленки, него и свим члановима и захваљујем им јер су својим појањем дали велики допринос љепоти наших светих богослужења, а то је она љепота која обнавља душу, срца, ум, мисли. То је, заправо, она духовна обнова која је видљива поодавно у Црној Гори. Честитам на великом труду и на великим успјесима хоровођи и свим члановима благословеног хора Светог новомученика Станка Острошког“, бесједио је Митрополит Јоаникије.

Хор Светог новомученика Станка је извео композиције: Величаније Светом Сави (Стеван Мокрањац), Крест хранитељ всеја всељенија (Архангелскиј), Царју небесниј (Јосиф Маринковић), С нами Бог (напјев Соловетког манастира), Богородице Дјево (Агро Парт), Псалам 86 (Владимир Милосављевић), Свјатиј Боже (Чајковски), Ниње отпушчајеши (Корсаков), Руковет (Стеван Мокрањац), Пушчи ме мајко (Стеван Мокрањац). Као солиста је наступио Андрија Васиљевић.

Изузетно лијеп и запажен је био наступ Српског православног црквеног пјевачког друштва „побратимство“ из Фоче, којим руководи професор Борислав Бјелогрлић , који су били гости ове духовне вечери, док је програм водила Николина Ковачевић, чланица хора.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This