Select Page

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са Његовим Преосвештенством Епископом буеносајреским и јужно-централноамеричким г. Кирилом и свештенством, у присуству вјерног народа, данас, на Марковдан, благосиљао је почетак радова на градњи цркве и Православне гимназије “Свети Сава” на Старом аеродрому у Подгорици.

Овај радосни догађај организован је у оквиру манифестације “Дани Светог Марка” коју Митрополија црногорско-приморска и Црквена општина подгоричка организују традиционално поводом празника Светог апостола и јеванђелиста Марка, небеског покровитеља Подгорице.

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је у свом обраћању сабраном народу рекао да је увјерен да овај благослов долази од старе светиње која се вазнијела на небо, древног манастира Светог Марка.

„Те смо се данас овдје окупили на темељима будућег храма Светог Саве и православне гимназије Светога Саве. Вријеме је да црква опет, као што је и раније то чинила, да све од себе за школу“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је новије школство у Црној Гори створено у школама које су биле у сјени православних светиња и да овим чином настављамо само оно што су радили наши преци..

„Школу смо регистровали и обезбиједили одговарајућом лиценцом да све буде у складу са законом. Имали смо и доста препрека, али смо наишли и на доста разумијевања. А нама не треба ништа више, нити смо икад тражили нешто више од онога што нам следује по закону“, рекао је Владика Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је поручио да ће Бог дати да на овом мјесту храм Светог Саве и православна гимназија Светога Саве привуку млади свијет кога су већ пуни наши свети храмови.

„Да се овдје и дјеца и млади и одрасли саберу и да овдје узрастају и у добрим наукама и у православним врлинама; да овдје буде најбољи спој између образовања и васпитања наше омладине. Видимо колико је то важно“, поручио је Владика.

Рекао је да је вјера православна као со која чува и образовање.

„Да је образовање довољно само по себи за напредак човјечанства, од овога би свијета давно настао рај. Али, поред толикога образовања, видимо да овај свијет често иде уназад и да се јављају апокалиптичне сцене у цијелом свијету. Не мислим само на овај злочин који се догодио у Београду. Тај нас злочин највише боли, нарочито што се догодио у школи. А после тога злочини и убиства међу младима. То се догађало и код нас и свуда у свијету се догађа. Али будите сигурни: тамо гдје се дјеца уче корисним наукама, али и гдје се њихово срце оплемењује вјером, честитошћу, добротом, биће много мање проблема, и скоро никако. А, на против, цвјетаће свако добро и срећа у тим младим душама. И оне ће донијети радост и својим родитељима, и својој Цркви и својој држави. То нам је циљ са оснивањем ове православне гимназије – да се обнови душа народа и да се обнови Црна Гора. Да заблиста врлинама Светога Петра Цетињскога, Његоша, Светога Саве и Марка Миљанова. Да те вриједности његујемо“, поручио је Владика Јоникије.

Пред овом гимназијом је, нагласио је Митрополит Јоаникије, постављен висок задатак:

„Да припреми нашу омладину која ће се овдје учити за школовање и на нашим домаћим и на свјетским универзитетима. И гледаћемо да буду најбољи“, закључио је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је на крају посебно заблагодарио г. Ристу Дрекаловићу, великом добротвору Српске Православне Цркве, који је приложио земљиште и израдио пројекат и цркве и школе и који ће цркву као ктитор сам саградити и г. Лазари Минићу из Аустралије који је већ дао први велики прилог и одликован највећим признањем Митрополије – Орденом Светог Петра Ловћенског Тајновидца првога реда.

В. Девић/Р. Војиновић

Фото: Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This