Select Page

Божанственом Литургијом и благосиљањем славског колача данас је прослављен Свети Великомученик и Побједоносац Георгије, слава манастира Космач на Скадарском језеру.

Свету Литургију у овој древној светињи – у којој су, по предању, вјенчани родитељи Марка Краљевића, краљ Вукашин и Јевросима – служио је парох 5. зетске и љешкопољске парохије, протојереј Бојан Радуновић. Након прочитаног Јеванђеља отац Бојан се, словом поуке, обратио сабраном вјерном народу Божијем.

Измоливши благослов од Господа, честитајући славу настојатељу овог манастира, монаху Серафиму (Гранићу), он је подсјетио све окупљене колико је и због чега значајно што је баш овај Свети Георгије, ратник и мученик, заштитник манастира и острва Космач.

”Браћо и сестре, Свети Георгије је, као што вам је познато, небески покровитељ ове свете обитељи, овог острва и вјековни чувар душа овдашњих монаха који су се, стотинама година, подвизавали на овом суровом острву. Сада, тренутно, имамо једног, нашег драгог оца Серафима, па га морамо пазити“, подсјетио је отац Бојан.

Он се осврнуо и на ужасавајуће и немиле догађаје који су, последњих дана, дубоко потресли наш народ, оставивши дубоку рану на души сваког човјека. ”Овом великом злу, које нас је задесило, нису допринијеле ни игрице, нити филмови, већ је то наша (само)воља, наше незнање и наша слаба, грешна душа која се, у једном тренутку, нарочито када је без Бога, поломи, а све то се, као што видимо, најгоре одражава на нашу дјецу“, констатовао је он.

Према његовим ријечима, ових дана нарочито, морамо усрдно молити Великомученика Георгија да, од милостивог Господа, заиште повратак наше дјеце на прави пут, пут побједе и спасења.

”А ево, дао је Бог, није да немамо начина и могућности. Један од њих је и редовно похађање и изучавање вјеронауке. Ако смо већ, ми били принуђени да одрастамо у неком времену када вјера није била заступљена, сада нам је, вјерујем, свима јасно колико је она, заправо, једини спас савременом човјеку“, нагласио је отац Бојан.

”Стога“, апеловао је он, ”ако ми нисмо ишли у Цркву, водимо редовно дјецу нашу, како би их Господ Бог гледао и био с њима у сваком трену.“

У част Св. Георгија приређена је трпеза љубави, а дио славског колача за наредну годину преузео је Слободан Миротић из Грбаваца.

Милован Марковић

Pin It on Pinterest

Share This