Select Page

Свети Великомученик и Побједоносац Георгије, торжествено је прослављен на Његушима. Свету архијерејску литургију у храму Светог Георгија је служио Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је у архипастирској литургијској бесједи рекао да у наставку Васкрса славимо Светог Георгија, као једнога од највећих после Светих апостола, славимо га као свједока Христовог Васкрсења, Крста и Јеванђеља. Рекао је такође и да, међу свим мученицима, почевши од Светог Архиђакона Стефана, Свети Георгије је нарочито поштован.

”Његова постојбина Кападокија, јако је знаменита јер из ње потичу велики Божији угодници, а друга постојбина, по мајци му је Палестина, гдје је и његов гроб”, рекао је и додао да можемо слободно рећи да су и Његуши постали његова постојбина, његов завичај, како су се овдје доселили Петровићи и њима сродне породице, које су донијеле славу Светога Ђорђа.

Митрополит је нагласио да се Свети Георгије поштује као велики заштитник Цркве Божије, као побједитељ и онај који ослобађа потлачени народ, као што је у своје вријеме заштитио хришћане тако што је свој живот положио за Цркву, вјеру и оне који су гоњени, одбацио све повластице које му је нудила Римска империја, желио је као хришћанин пун благодати да се придружи страдалима за Христа и своју вјеру и љубав потврди својим животом.

”Придружио се онима који су гоњени, пострадао, али и постао њихов заштитник, вођа у том времену, али и до дана данашњега”, рекао је и додао да је његово земаљско житије кратко, али небеско житије и те како опширно. Владика је подвукао како се Свети Георгије нарочито прославио у Његушима и Дробњацима, па је тако искра слободе и потекла са Његуша и засијала цијеломе српству. ”Да ли би Његош тако пјевао о слободи, да није имао то велико хришћанско, апостолско и мученичко наслеђе, наслеђе Светога Великомученика Георгија, али и наших Светих предака од Кнеза Лазара па до Петровића”, негласио је Митрополит Јоаникије и додао да је то епско и славно наслеђе, по којем смо препознати међу свим народима у Европи.

”По старом утврђеном обичају, окупили смо се данас да служимо Свету службу у храму Светог Георгија на Његушима и да обиљежимо славу светородне лозе Петровића, да преломимо крсни колач заједно са насљедницима великих Петровића”, казао је и честитао славу свим Његушима који славе и празник свим окупљенима.

”Као што смо из темеља обновили ову цркву Светог Георгија, надамо се да ћемо тако обновити и Ловћенску капелу и да ћемо мученичке кости Његошеве положити у цркву, по његовоме завјештању”, нагласио је Митрополит црногорско-приморски и изразио наду да ће сваки Црногорац изнијети по један камен на ловћен, на својим плећима, за обнову Његошеве капеле, те да заједнички у слози и љубави, то једног дана и учинимо, а то вријеме ће доћи прије или касније.

”Свети Георгије Побједоносац, јашући на бијелом коњу и носећи копље побједе, он и данас побјеђује зло, неправду и седмоглаву аждају убија”, закључио је Митрополит, позивајући све да се утврдимо у вјери у Васкрсење Христово и да ту вјеру свједочимо.

Након Свете литургије, у Његошевој родној кући је преломљен славски колач у част светог Ђорђа, заштитника светородне лозе Петровића, након чега је госте поздравио Иван Петровић, изразивши радост што славски колач сваке године овдје ломи управо Митрополит црногорско-приморски. Иван је такође нагласио како породицу Петровић прати вечита борба за опстанак, те није ни чудо што су за свог заштитника узели великог неустрашивог заповједника, Светог Георгија, који је уједно заштитник и Русије, која је била заштитница и помоћница нашег народа кроз историју. ”Када је Русија била на кољенима, тада је и Црна Гора доживљавала невоље”, рекао је Иван Петровић и пожелио свима да буду снажни и побјеђују искушења, као што је Свети Ђорђе побиједио аждају. 

Своје стихове су покрај огњишта у Његошевој родној кући и ове године, по устаљеној традицији, казивали чланови Удружења књижевника Црне Горе.

Потом је у острошком скиту на Његушима приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Тијана Лекић

фото: Драган Илић

 

Pin It on Pinterest

Share This