Select Page

Поводом текућих и оних најављених Марковданских свечаности у организацији Митрополије црногорско-приморске и ЦО Подгорице, а усљед нечувене двоструке масовне трагедије која се збила у Београду и Младеновцу, Црквена општина Подгорица саопштила је да је свака саборна молитва и светковина планирана за недјељу одложена за дан послије, у понедјељак на сами Марковдан, традиционалну градску славу Подгорице.

„Ово тим прије што је, из истих разлога, недјеља, одлуком Владе, одређена за дан жалости у држави Црној Гори.

Тако у недјељу у нашим црквама и ван црквених порти, у тај дан жалости, неће бити никаквих окупљања осим уобичајене недјељне литургије у свим нашим храмовима. А у понедјељак, на Марковдан, са почетком у 8 часова биће служена архијерејска литургија у цркви Светог Ђорђа, којом ће началствовати Митрополит Јоаникије. Потом ће се, у 12 часова, обавити чин благосиљања радова на изградњи Православне гимназије “Свети Сава” на Старом аеродрому.

А у понедјељак поподне одржаће се литија улицама града Подгорице, са почетком у 18 часова, и са поласком испред цркве Светог Ђорђа. Ову литију ће предводити Епископ јужноамерички г. Кирило.

Ова благословена Марковданска литија, која сама собом призива Божију милост на све људе и произноси молитву против сваког зла, ове године одржаће се у нарочитом духу покајања и саучешћа са општим болом цијелог народа. Користимо прилику да позовемо све учеснике литије да од њеног почетка до краја све треба да протекне у молитвеном расположењу, са ношењем оних знамења која су искључиво црквена (иконе и црквени барјаци).

Из разлога саосјећања са болом пострадалих одлажемо традиционални васкршњи концерт Црквеног хора „Свети Марко“ који је био планиран за понедјељак вече у крипти Храма“, стоји у саопштењу Црквене општине Подгорица.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This