Select Page

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ (1839) Котор јуче се вратио из Грчке, гдје је обишао цркве, манастире, меморијалну капелу Св. Ђорђа на Зејтинлику, учествовао на богослужењима, а такође имао и концертни наступ.

Након поласка 27. 04. наши хористи са својим диригентом, ђаконом Михајлом Лазаревићем, у јутарњим часовима већ су у  Каламбаки, граду у подножју Метеора.

„Посјетили смо храм Успења пресвете Богородице из 11 вијека. То је базилика са дивно украшеном таваницом. Лијеп фрескопис, иконостас по мом скромном мишљењу рад је итало-критских мајстора (као микс иконостаса Св. Луке и Св. Спиридона). Особеност овог храма је што се камени  архијерејски престо налази на средини, има стубиште на двије стране (према истоку – олтару и западу – излазу из храма).
Потом смо обишли прображењски манастир тзв „Велике Метеоре“ који је од прошле наше посјете отворио и нове садржаје који су доступни посјетиоцима.
Имали смо благослов да појемо. У хотел смо стигли у касним поподневним сатима“, прича нам диригент Лазаревић.

Наредног дана 29. 04. хор пјева на литургији у меморијалној капели Св. Ђорђа на Зејтинлику.

Тамо је служио наш члан о. Миливоје Бакић.

„Прислуживали и помогли у пјевници су студенти Теолошког факултета Солунског Универзитета који су завршили богисловије на Цетињу и Призрену, господа Саша Дедић, Матија Минић….

На крају литургије одслужен је помен блаженопочившем проти Момчилу Кривокапићу. Литургија је оставила снажан утисак на пјеваче. Обишли смо гробље и добили информације од нове водичкиње, помоћнице чувеног Ђорђа Михајловића, уписали се у књигу утисака. Остатак дана је био слободан да га свако проведе по свом  нахођењу“, каже Лазаревић.

Кавала, град који је удаљен од Солуна 150км, био је 30.04. следеће одредиште.

„Након удобне вожње стигли смо око 10:30 и одмах се са концертном гардеробом упутили у саборни храм Св Ап. Павла како би направили генералну пробу. Након пробе имали смо слободни вријеме да до 18:00 обиђемо град и упознамо се са културно-историјским споменицима. Концерт је био заказан за 19:00. На концерту је био присутан и Његово Високопреосвештенство Митрополит Филипа, Неаполија и Тасоса Г.Г.  Стефан са свештенством. Велики саборни храм био је испуњен до последњег мјеста. Дочек архијереја (Тон деспотин) са хором изненадио је публику. Након три различите варијанте тропара Христос анести услиједио је кратак говор (захвалност Митрополиту Стефану и биографија Друштва, а преводио је отац Миливоје ) наставили смо са програмом. Још једном смо пјевали концерт на којем није било аплауза између нумера, али изрази лица публике показивали су нам заинтересованост за њих, нов начин појања Господу, усхићеност и радост уз сталне осмјехе давало је пјевачима и диригенту знак да је све у реду. Након отпјеваног полијелеја (напев јаблачинског манастира) публика више није могла да се суздржи. Чуло се браво и проломио се аплауз. Концерт смо завршили нашим тропаром Христос воскресе Корнелија Станковића“, преноси утиске диригент Лазаревић.

Након концерта обратио се и Митрополит Г. Г. Стефан дивним ријечима и поукама.

„Тада смо домаћинима и  Митрополиту уручили пригодне поклоне. Такође смо и ми од њих добили икону заштитника њихове Митрополије – Св.ап. Павла, поклон који ће нас подсјећати на то дивно вече. Након концерта вратили смо се у Солун. Следећи дан 01.05. био је резервисан за посјету најзначајнијим храмовима и грађевинама града Солуна. Посјетили смо и поклонили се моштима Св. Димитрија и Св. Анисије у  базилици Св. Димитрија. Други храм, који смо посјетили, био је храм Св. Софије и трећи Св Григорија Паламе гдје смо цјеливали његове свете мошти. Добили смо благослов да у сва три храма отпојемо мањи духовни концерт на нашу али и на радост присутних у свим храмовима. У поподневним часовима посјетили смо „велику капију“ из византијског периода као и зидине старог града такође из византијског периода“, казао је након повратка у Котор у вечерњим сатима 02.05.диригент Јединства, ђакон Михајло Лазаревић.

Извор: spckotor.com

Pin It on Pinterest

Share This