Select Page

У Недјељу трећу по Пасхи, у Недјељу жена мироносица, 30. априла 2023. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света Архијерејска Литургија којом је предстојао Епископ буеносајрески и јужно централно-амерички г. Кирило.

Преосвећеном Епископу г. Кирилу саслуживало је свештенство Саборног храма: протојереји-ставрофори: Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји: Миладин Кнежевић, Бранко Вујачић, Никола Пејовић, протонамјесник Радоје Мијовић, старјешина  Храма Светог Ђорђа у Бору из Епархије тимочке, као и ђакон Ведран Грмуша.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља свима сабранима обратио се протојереј-ставрофор Далибор Милаковић који је у уводном дијелу пастирског слова подсјетио зашто је трећа недјеља по Васкрсу управо посвећена спомену на жене мироносице:

,,Данашње Јеванђење које смо данас браћо и сестре чули јесте Јеванђеље које говори о васкрсењу Христовоме. Ова недјеља је посвећена женама мироносицама, које су прве видјеле васкрслога Христа којима се Господ јавио. Јеванђелисти говоре о више жена које су дошле на гроб Господњи, а прије свих јесте Пресвета Дјева – Богородица и Марија Магдалина, како смо чули у читању из јеванђелског зачала по Светом апостолу Марку”.

,,Као што је Адам прво угледао жену коју је Бог створио као његову сапутницу, помоћницу, тако је и Господ као нови Адам угледао своју Мајку Божију, Пресвету Богородицу и само њој дозволио да се Њега дотакне и Његових пречистих ногу”. – бесједио је прота Далибор.

Он је акцентвовао да се Господ својим васкрсењем издигао као дародавац живота изнад смрти и трулежности чиме је и нас издигао изнад пропадљивости и пролазности:

,,Жене мироносице су дошле са мирисима на Христов гроб да помажу погребеног Господа, али нашле су гроб празан. Његова смрт коју је од нас овдје на Земљи доживио надвладала је ту смрт и постала је живот и трулежност која обузима наша тијела постаје васкрсењем миомирис као Господњи миомирис који изнад сваког чулног мириса. Господ се издигао као дародавац живота изнад смрти и трулежности и тако и нас издиже изнад пролазности”.

Прота Далибор је потом нагласио тврду Божију вјеру и храброст жена мироносица које су једине уз Мајку Божију и Светог Јована Богослова остале са Христом до краја, непоколебљиво:

,,Жене мироносице нису побјегле од Господа када је било најтеже. Пресвета Богородица, Марија Магдалина, Марија мати Јаковљева, све те жене које су биле уз Господа које су дошле из Галилеје, као и многе друге жене непознате које су остале вјерне једине уз Светог Јована Богослова Христу до краја. Сви су остали се уплашили, савладала их је пала људскост, разбјежали су се”.

,,Господ је због тога као награду за њихово вјеровање и њихову истрајност у вјери и љубави према Њему прво се њима јавио и објавио дан побједе живота над смрћу – дан Васкрсења Христовога. И заиста, нема ништа веће и радосније, све што дише нека хвали Господа и објављује васкрсење Христово”. – поручио је напослијетку протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Након одслужене Архијерејске Литургије протојереј Никола Пејовић, старјешина подгоричког Саборног храма, поздравио је испред свештеног братства Храма Преосвећеног Епископа буеносајреског и јужно централно-америчког г. Кирила, изразивши притом велику радост и благодарност на његовом доласку. Он је истакао да је посјета владике Кирила на радост и благослов хришћанској православној заједници у Подгорици. Прота Никола је такође нагласио да је Владика Кирило показао велику љубав дошавши да одслужи Архијерејску Литургију у подгоричком Храму, упркос претходном дугом и напорном путовању из Јужне Америке.

Након протојереја Николе Пејовића, вјерном народу се обратио и Преосвећени Владика Кирило који је истакао да се није могао оглушити на позив и љубав подгоричке братије која га увијек дочекује као свога:

,,Нисам се могао одговорити љубави подгоричке братије која ме увјек овдје прима као свога. Срећан сам да и са вама могу да подијелим васкршњу радост и да вам свима честитам овај празник Васкрсења Христовога”.

Преосвећени Владика Кирило је подсјетио да смо заправо сви попут жена мироносица уколико смо љубављу приљубљени Христу васкрсломе и уколико нашу вјеру коју слажемо у срцу исповједамо:

,,Ово је дан жена мироносица које су ишле срцем и зато су остале при гробу Господњем, онда када су се сви други разбјежали. Оне су срцем осјећале да ће Христос Васкрснути и да је то истина коју су им напослијетку и анђели потврдили. Сви смо ми попут жена мироносица уколико смо љубављу приљубљени Христу васкрсломе и уколико нашу вјеру коју слажемо у срцу исповједамо и ако је наше надање у Господа нашег и Спаситеља Исуса Христа”.

Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This