Izaberite stranicu

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Методија, у припреми је књига Шмеман – Флоровски Писма 1947-1955, која ће бити објављена у издању Свевиђа – Издавачке куће Епархије будимљанско-никшићке и чији излазак из штампе се ускоро очекује.

Главни и одговорни уредник је протојереј-ставрофор Слободан Јокић, превод су урадили: Ранка Николић и Игор Глушица, лектуру, коректуру и редактуру превода Ивана Јовановић, а састављач и аутор предговора је Павел Гавриљук.

Извод из Писма Шмеман – Флоровском

28. април 1949. г.
Ваистину васкрсе Христос!
Драги оче Георгије и Ксенија Ивановна,
Честитам Вам овај свијетли Празник. Поменуо сам Вас и молио се за Вас те свијетле ноћи у далеком Nancy, гдје сам, као и прошле године, путовао за Васкрс. За ове двије недјеље, Страсну и Васкршњу, много сам се уморио, јер нисам живио код куће, већ у Clamart-у, служио сам, исповиједао и, осим тога, у прва три дана Страсне недеље је била сједница Административног комитета Youth Department – на моје инсистирање у Паризу. Због тога Вам нисам писао ни одговарао: нисам желио да Вам шаљем баналну честитку, а за дугачко писмо нисам имао ниједног слободног тренутка. Сада смо се смирили код куће, иако нам посла не мањка, али бити код куће већ је велика ствар.

Флоровски – Шмеману

7. април. 1951. г.
Драги оче Александре,
тек што сам се вратио из цркве (наше академске) након Литургије, и веома ме је обрадовало Ваше писмо…. Нека Вас чува Господ. Веома се радујем. Журим да пишем одмах и због тога користим кратке реченице…

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This