Izaberite stranicu

У тиватској музичкој школи синоћ је одржан Васкршњи концерт Српског пјевачког друштва Јединство (1839) из Котора.

Поздрављајући публику, директорка Музичке, Зорана Јовановић је истакла:“СПД Јединство званично је основано 1839. године, мада је забиљежено да је група которских пјевача организовано испратила до вјечне куће Светог Петра Цетињског у октобру 1830. године, односно да се д‌јеловало десетак година прије званичне регистрације. Члан Друштва може постати сваки поштени мирољубиви грађанин. Слава друштва је Св. Сава, а слоган „Пјесма срцу, срцем роду“. Химну поводом прославе 50 година друштвенога опстанка 1889. године спјевао је протојереј Јован Сундечић, а компоновао Дионисије Пл. де Сарно Сан Ђорђо. Друштво је после Другог свјетског рата д‌јеловало као мјешовити хор. Послије Другог свјетског рата, Друштво је д‌јеловало као Мјешовити хор цркве Светог Николе. Прави садржаји СПД “Јединство” враћају се на Цвијети 1994. г. реактивирањем рада. Основни циљ Друштва је бављење културним и просвјетним радом, а нарочито црквеним, умјетничким и народним пјевањем и на тај начин чување и његовање традиције и националног јединства. Покровитељи Друштва били су Њ. Вл. Краљ Александар (1929), Њ. Вл. Краљ Петар ИИ (1940), Његова светост патријарх српски Павле, те Њ. високо преосвештенство патријарх Амфилохије и Њ. Св. патријарх Иринеј.
Друштво су одликовали: Краљ Александар Орденом Светог Саве В реда (1921) и Орденом Светог Саве ИИИ реда (1930), Краљ Петар ИИ Орденом Светог Саве ИИИ реда (1940), Свети архијерејски сабор СПЦ Орденом Светог Саве ИИ реда (1989), док су плакете дали Јужнословенски певачки савез (1939) и Прво београдско певачко друштво, као братско друштво, (1897. и 1927)…”

Директорица Јовановић представила је и биографију маестра Михајла Лазаревића, који се вођењем хорских ансамбала бави од 1992. године, а од 1994. је умјетнички руководилац Јединства. Она је нагласила да у хору пјевају и професори тиватске и которске музичке школе, као и ученици који су их похађали, или их похађају. Изразила је увјерење да ће бити још више таквих догађаја, у којима ће публика уживати, јер је у питању хор са интернационално потврђеном музичком каријером.

Концерту су присуствовали и представници Општине, компаније Адриатиц Маринас/Порто Монтенегро – партнера Музичке школе, те Црквене општине Тиват.

Извор: Радио Тиват

Pin It on Pinterest

Share This