Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас, 7. априла 2023. љета Господњег, на празник Благовијести, служио је Свету службу Божију у Горњем Острогу поред моштију Светог Василија Острошког.

Тумачећи прочитано јеванђелско зачало о благовјештењу Архангела Гаврила Пресветој Богородици, да ће родити Сина Божијег, протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, казао је да је ово дан почетка спасења нашега, дан Јеванђеља спасења нашега и да је та блага вијест, коју нам доноси овај празник и ово сабрање, најдивнији разговор човјека са Богом. Подсјетивши да се тај разговор одиграо у Назарету на данашњи дан када Анђео Господњи долази дјевојци Марији са благом вијешћу: Радуј се благодатна, Господ је с тобом, благословена си ти међу женама, отац Слободан је казао да је управо дијалог Богородице и Анђела разговор човјека са Богом, земље са небесима и да се у њему пројављује слобода човјекова која му је од Бога дата. Богородица на благу вијест да ће родити Сина Божијег, каже: Ево слушкиње Господње – нека ми буде по ријечи твојој!

“Управо је овај разговор и најљепши одговор човјека Богу, како је Богородица, а кроз њу сваки човјек и цијело човјечанства рекло: Ево слушкиње Господње – нека ми буде по ријечи твојој, одговор на сваку нашу запитаност, на свако наше животно давање, да погнемо главу пред ријечју Господњом. Иако смо се и запитали људски је, иако смо можда пали и то је људски, али људско мора да буде преображено у небеско и зато је наш одговор увијек: Нека буде Господе по ријечи твојој. То су најљепше ријечи које је земља узнијела небесима, као што је човјечанство принијело Богородицу на уздарје као најљепши дар Господу, а Господ одговорио на нашу ријеч, и на наше нека ми буде по ријечи твојој, и зачео се утроби Пресвете Дјеве. И ту је почело спасење рода људскога”, бесједио је архијерејски намјесник никшићки.

Прота Слободан је додао да данас почиње, како каже апостол Павле, она велика тајна побожности да се Бог јавља у тијелу, и то је највећа тајна која се десила од када је неба и земље, да Бог постаје човјек, да долази и бива један од нас:

“Да нас разумије и схвати, али да нас узнесе и загрли, тамо гдје смо намијењени и створени, у Царство Његово. Господ због нас страда и бива издан и пљуван и шибан, и бива над Њим поруга, али Он све то смијерно носи за човјеково спасење. На крају бива распет и умире, али оно што је најдивније и најљепше, васкрсава, а не васкрсава ради себе него ради нас, ради цијеле творевине, да њу обасја свјетлост Васкрсења Христовог. Зато је ова блага вијест данас наговештај празника свих празника Васкрсења Христовог. Зато се и овај данашњи празник испуњава у оном празнику за који се спремамо овим постом, молитвом, покајањем. Нека нас овај празник води кроз овај живот и нека свака наша запитаност нађи одговор у оној ријечи: Нека буде по вољи Господњој”, поручио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Поучио је сабране да и када нам живот донесе радост, тугу, страдање и болест, ако поступимо као што нас је данас научила Богородица, знаћемо да је све то за наше спасење.

“Пројавићемо се као људи, али ћемо се преобразити у нешто љепше и веће – постаћемо слуге Господње, постаћемо служитељи Божији и онда ћемо и ми моћи да носимо у овоме свијету ову благу вијест и да је проповиједамо, а проповиједаћемо је најљепше кроз своје свједочанство живота. Ако не свједочимо животом онда наша прича губи дубину и тежину. Богородица нам данас говори: посјетиће нас Господ и посјетио нас је и живио је са нама и умро је за нас и васкрсао је за нас! У тој свјетлости и радости и овог празника, али прије свега празника над празницима Васкрсења Христовог, да проведемо свој живот”, казао је на крају свог пастирског слова протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

Весна Девић

Фото: Жељко Драшковић

 

Pin It on Pinterest

Share This