Select Page

Хуманитарна организација Срби за Србе помогла је у 2022. години у Црној Гори 15 породица са 61 дјететом и народну кухињу у Подгорици. Укупна вриједност помоћи износи рекордних 311.006 евра.

„Поређења ради, у 2021. години испоручена је помоћ у вриједности од 95.447 евра, а у 2020. години 58.935 евра. То доказује све већу присутност наше организације широм Црне Горе, коју се трудимо да показујемо уз што мање ријечи и што више дјела. У претходној години изградили смо и купили три куће, спровели смо завршетак, реновирање, доградњу и друге грађевинске радове на седам кућа, грађевински материјал смо обезбиједили за 11 породица, купили смо 105 комада намјештаја и бијеле технике, косачицу, стоматолошку опрему, алат за шишање и 400 кокошака“, саопштено је из ове организације.

Даље се наводи списак релизованих акција у претходној години:

 1. Породица Дедић из Грнчара код Гусиња (самохрана мајка и троје дјеце). Изграђена је и опремљена кућа.
 2. Породица Бабић из Шекулара код Берана (родитељи, стриц и петоро дјеце). Изграђена је и опремљена кућа.
 3. Породица Матовић из Драгове Луке код Никшића (самохрана мајка и петоро дјеце). Купљена је, реновирана и опремљена кућа.
 4. Породица Гаровић из Башче код Рожаја (родитељи и седморо дјеце). Завршена је и опремљена кућа.
 5. Породице Петровић из Велике код Плава (два брата са супругама и по троје дјеце). Приводе се крају радови на кући коју ће дјелити по пола.
 6. Породица Јашовић из Брезојевице код Плава (родитељи и троје дјеце). Санирана је и реновирана кућа.
 7. Породица Куч из Чампара код Бијелог Поља (самохрана мајка и петоро дјеце). Дограђено је и опремљено купатило са канализационом мрежом и септичком јамом, спроведене су водоинсталације и електроинсталације, обезбијеђен је резервоар за воду.
 8. Породица Дедић из Грнчара код Гусиња (родитељи и троје дјеце). Обезбијеђен је грађевински материјал за кровну конструкцију, плочу и ојачавање зидова.
 9. Породица Михајловић из Заграђа код Берана (родитељи и троје дјеце). Обезбијеђени су електроматеријал, ламинат, столарија и материјал за уређење купатила.
 10. Породица Милачић из Мартиновића код Гусиња (самохрани отац, баба, дјед и четворо дјеце). Обезбијеђени су косачица, ламинат, водоинсталације, бојлер, материјал за купатило, столарија, дио фасаде и покућство.
 11. Породица Томовић из Берана (родитељи и троје дјеце). Обезбијеђени су материјал за изолацију и стазу око куће, столарија и олуци.
 12. Породица Зејак из Доњег Грбља код Котора (родитељи и четворо дјеце). Обезбијеђена је стоматолошка опрема.
 13. Породица Кораћ из села Лужац код Берана (три брата без родитеља). Обезбијеђен је грађевински материјал за горњу плочу.
 14. Породица Вујачић из Будве (самохрана мајке и седморо дјеце). Обезбијеђени су покућство, машиница за шишање и маказе.
 15. Народна кухиња Митрополије црногорске-приморске у Подгорици. Обезбијеђено је 400 кокошака за пољопривредно газдинство у Матагужима.

„Све ове породице спаја огромна љубав према дјеци и мукотрпна борба за опстанак. Потрудили смо се бар мало да им олакшамо живот“, истиче се у саопштењу и додаје да су поред бројних акција помоћи, волонтери и пријатељи ове организације вриједно радили на организацији 45 хуманитарних догађаја који су одржани у Херцег Новом, Бијелом Пољу, Грбљу, Никшићу, Беранама, Тивту, Подгорици, Пљевљима, Котору, Даниловграду и Жабљаку.

Хуманитарна организација Срби за Србе од 2005. године помаже вишечланим породицама широм Балкана. До сада је помогнуто више од 3.100 породица са више од 11 милиона евра. Скоро од самог почетка, Организација дјелује и у Црној Гори, а од 2015. године званично је и регистрована уз благослов блаженопочившег митрополита Амфилохија.

„За текућу годину у плану су акције помоћи за бројне друге породице широм Црне Горе с обзиром да тренутно имамо више од 70 породица на чекању. Захваљујемо се свим добрим људима на подршци“, закључује се у саопштењу и позивају сви који желе да подрже активности хуманитарне организације Срби за Србе, да то учине на неки од следећих начина:

1. Рачун: 510-91548-03
2. Pay Pal
3. Донаторска платформа

Pin It on Pinterest

Share This